Vem är dum i huvudet?

6 oktober, 2016 BloggenJag tyckerSamhälle & politik  15 kommentarer

Facebooktwittermail
hagwall

Nyheter Idag

Veckans hackkyckling. Riksdagsledamoten Anna Hagwall (SD) är född 1953 i Ungern och kom till Sverige 1972. Vad har hon sagt som väcker sådan anstöt? Hon har skrivit en motion om att hon vill stoppa Bonniers dominans på mediemarknaden och reglera den.

“Jag kan ha fel om procentsatsen, men Bonniers äger och styr mycket. Det är inte bra för demokratin när mångfalden inte garanteras i medierna”, säger hon till tidningen.

Hon har framförallt fått kritik för att hon i ett mejl till Aftonbladet skrivit:
”Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av medierna”.  (DN)

Här tappar jag henne. Men jag försöker se kontentan. Jag håller med henne i den delen om att medierna måste styras och befolkas av fler åsiktsbärare än den nuvarande åsiktsmässiga inaveln, för att bättre matcha den breda majoritetens åsikter och intressen och därmed stärka demokratin.

bonnier

 

Åsa Linderborg skrev 2010, för egen del, i Aftonbladet:

“Bonniers monopol hotar mångfalden” och “Det som intresserar oss är vad Bonniers ägande betyder ur ett demokratiskt perspektiv”

Jag gissar, men jag tror faktiskt att Linderborg säger samma sak som Hagwall. Hur kan det ena vara rasistiskt men inte det andra? Det är vad jag undrar. För att ingen annan har nämnt “etnicitet”-ordet?   Må dä. Alla är inte lika luttrade.

Linderborg fortsätter:

“Vi inleder med en grafik över vad Bonniers äger, som bygger på Staffan Sundins forskning vid Göteborgs universitet. Dagens Nyheter, TV4, Canal Plus, Månpocket, Svensk Filmindustri, Veckans Affärer, Damernas Värld, AdLibris … ja till och med en betydande andel i TT. Allt detta ger ett unikt informationsmonopol men också möjlighet att dirigera det offentliga samtalet. Vem bestämmer vad som är en nyhet? Vad ska vi prata om? Vem får komma till tals?”

“Vi tänker gärna på Sverige som världens mest demokratiska land, vilket försvårar varje samtal om den makt som de facto utövas utanför de folkvalda församlingarna. Paradoxalt nog, brukar den som vill utreda mediesituationen anklagas för att strypa det fria ordet, när det är precis tvärt om.
Minns bara hur kulturminister Marita Ulvskog fick löpa gatlopp – i Bonnierpressen. Sverige saknar lagstiftning mot  mediekoncentration, och enligt en rapport från Europeiska kommissionen, ”Media pluralism in the Member States of the European Union”, kan det strida mot EU:s rättighetsstadgar.  “

Ingen har kallat Åsa Linderborg för dum i huvudet eller judehatare, för den artikelns skull. Hur fel har Hagwall, när allt kommer omkring? Frånsett en hel del underliga föreslagna åtgärder, tror jag mig ändå kunna se skogen för alla träd. Motionen borde ju åtminstone väcka eftertanke och inspirera till bättre/ andra och genomtänkta förslag. I den meningen är den ju inte förgäves.

Inte heller tv-chefen Jan Scherman som gick till attack mot Bonniers som “mediekungar som vill styra innehållet” och “hotar det fria ordet”, anklagas för att inte veta vad han pratar om:

“Det gäller förvisso också Stenbecks MTG, riskkapitalägda P7S1, Schibsted, SVT och staten, familjen Hjörne och många fler – och inte minst nya medieägare.
Men storlek har betydelse. Medieägare är ju ofta som ett slags monarkier. Privata familjer, dynastier och dylikt som agerar utanför demokratins normala regler. Här fattas beslut i stängda styrelserum, i vardagsrummen och säkert också på krogen. Fritt från offentlig insyn.”

Vad mer?
246 biosalonger – en ägare
Malin Krutmeijer: Så styr Bonnier över Filmsverige.
Bonniers grepp över medierna, bokbranschen och svensk film saknar motsvarighet i den så kallade fria världen. Trots det, eller kanske just därför, undgår Bonnier år efter år granskning.”

Exakt hur stor del av den svenska bokmarknaden familjen Bonnier kontrollerar kan inte ens medieforskarna på Nordicom vid Göteborgs universitet svara på, eftersom alla siffrorna är företagshemligheter.

Målet: Krossa småföretagen
Dan Josefsson om en om “hur förlagsjätten utan motstånd trycker tillbaka den lilla konkurrens som fortfarande existerar. Störst förlorare är bokköparna som får se mångfalden strypas och utgivningen begränsas till säkra storsäljare.”

Journalistik till salu
Johannes Wahlström om Bonniers kris – och förlorade trovärdighet; om den etiskt diskutabla gränsen mellan journalistik, produktplacering och ren reklam.

“I Sverige är pressfriheten ett slags vilda västern, endast reglerad av tillit och ansvar. Här ser vi det inte som ett demokratiproblem att ett enda företag står bakom var tredje dagstidning som vi bläddrar i, de flesta biobesök vi gör, en av fyra minuter som vi tittar på tv, och en mycket stor andel av alla böcker vi läser.

Om vi bortser från public service-bolagen, som också är mycket stora men som är hårt styrda av diverse regler, är företaget Bonnier ohotad herre på den vilda medietäppan. Av hundra kronor som vi köper information för går ungefär trettio kronor till denna ägare. Det är tre gånger mer än till någon av konkurrenterna vilket ger Bonniers en enorm makt över det offentliga samtalet i Sverige. “

Johannes Wahlström och Dan Josefsson om mediejättens som struntade i lagstiftningen med regeringens hjälp:

“Bonniers grepp över medierna i Sverige saknar motsvarighet i något annat land, möjligen undantaget Silvio Berlusconis Italien. Medieforskare brukar dock tillägga att Bonnier till skillnad från Berlusconi saknar politiska ambitioner.
Men detta är inte längre sant.”

“Att förmå politiska reportrar att driva kampanj för ägarnas värderingar är enligt Olle Wästberg inte svårt.”

” Det är obegripligt att ingen har uppmärksammat detta, säger Kent Asp.”

Jo, Anna Hagwall (SD), sex år senare. Igen. I en motion som hon får löpa gatlopp för, därför att hon inte var tillräckligt insatt/påläst och (i bästa fall) lät en groda hoppa.  Den som är utan skuld kastar första stenen:

“Uttalande från träskmarker”, tycker demokrati- och kulturministern Alice Bah Kuhnke om Anna Hagwall.
Inte ett ord från demokratiministern om Hagens och Rambergs önskan om att utrota oliktänkande som råttor, där den verkliga oron över uttalande “från träskmarkerna” borde ligga.

Inte ens SD ställer upp för Hagwall utan duckar för sådana politiskt korrekta krav som ständigt har alla sina dubbla måttstockar dragna.

Hittills: Ingen försöker ens förstå vad Hagwall ville komma fram till, därför att i hennes uppräkning “företagen, familjer och etniciteter” så var det bara “etniciteter” som fastnade. Där föll taket in. Alla associerade till Bonniers. Men var andras associationer Hagwalls fel, eller gjorde hon alla som associerade så en spegelbildstjänst?
Etnicitet borde ju kvitta, tycker man.
Men resten borde man med rätt vilja kunna förstå vart hon ville komma med, lika gärna som man med fel vilja kan jaga fram något helt annat ur raderna.
Jag vet naturligtvis inte vart hon ville komma, jag heller; jag känner inte Hagwall, men det hon säger får i huvudsak stöd av det som granskarna i Aftonbladet redan påpekat.   Är Aftonbladets granskare av Bonniers också korkade?

Istället för att försöka vidga frågan på ett intelligent sätt, och se problemen den påtalar, och är en problemformulering som kanske väcktes genom Aftonbladets Bonnierkritiska serie, vill man att förslagen handlar om en “rasistisk kvinnlig sverigedemokrat med nollkoll”.

Det förvånar ingen.

Men det förvånar åtminstone mig att Nyheter Idag, från alternativ media, stämmer in i kören och kommenterar Hagwall med en retorik som redan inledningsvis väcker mina magsår till liv.

I sammanfattning:

“…för att de på ren svenska helt enkelt är dumma i huvudet.”
“Däremot är det uppenbart att hon är dum i huvudet…”
“För är man så pass bottenlöst korkad som hon….”
“Eller man kan säga såhär, en riktigt riktigt korkad människa är för dum för att inse hur korkad han eller hon är.”
“…och varje gång är människorna så pass efterblivna att de har noll insikt vad de själva gör…”
“Vet man om att någon är uppenbart idiot kan man…”

Här har jag skalat bort allt tragiskt bajs och skit-skriveri som ramar in dessa djupa kränkningar i sig.  Ursinnet hovrar över raderna.  Förstör innehållet helt.

Har alla tappat alla anständiga kompass?  
Jag vill alltså helst tro att skribenten är full. Helt olik den sansade, värdiga retorik som vanligtvis förs i den här nättidningen. Detta är karaktärsmord på slamkryparnivå och visar verkligen inte vägen alls för hur samtalstonen i medierna och debatten kan förändras med respekt för dem man skriver om.

Jag blir djupt illa berörd av hur skribenten, om och om igen, mal ner Anna Hagwall till en amöbaexistens.
Det finns uppenbarligen fler sätt att bevisa sin dumhet på, än att skriva avvikande motioner.


Stöd gärna bloggen med en gåva.
Du som vill är varm välkommen att ge en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en villkorslös och förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd insättning bekräftar gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller. Glöm inte att skriva ”Gåva” i meddelandefältet.
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

15 kommentarer till Vem är dum i huvudet?

 • Oscar  säger:

  Det är dessutom inte så att de svenska medierna ägs och kontrolleras av folk med ett fläckfritt förflutet. De ägs av folk av den etnicitet som slaktade 65 miljoner ryssar under Sovjettiden. Överallt i Sovjet sattes det upp bokstavligt talat – slakthus där den onämnbara grupp som styrde hela det högsta Sovjet och den fruktade Tjekan och senare NKVD arrangerade veritabla och bokstavliga blodbad på ryssar eller icke-judar – 65.000.000(!). Fasansfullt att det är dessa människor som äger i stort sett alla medier och som köpt upp reala värden över hela världen med sina låtsaspengar de trycker upp i sina centralbanker. Bara “federal” reserve som är helt PRIVATÄGT av bl.a Rotschild genererar över 1000 miljarder (en miljon miljoner) USD SKATTEFRITT till sina ägare – varje år. Pengar de tillskansar sig genom att via tangentbord skriva in siffror i systemet och “låna” ut mot ränta.. som ska betalas in av hårt arbetande och härigenom förslavade goyer. Dessa vinster har de använt för att målmedvetet köpa upp och bygga upp sitt ensidiga mediemonopol (och naturligtvis alla andra typer av riktiga och uppbyggda företag och industrier över hela världen plus mutor av politiker och lobbyister som driver deras vidriga och sataniska agendor) som de använder dels för att se till att det jag ovan skrev inte rapporteras om och dels för att i både historiska och nutida skeenden vinkla och rent ut ljuga.

 • Lite  säger:

  Min inställning till Chang Frick och Nyheter Idag ändrades radikalt efter att ha läst denna artikel på klarvaken.se:
  http://www.klarvaken.se/2016/06/01/chang-frick-jag-ar-en-profitor-och-avpixlat-ar-en-latrintunna/
  Faktum är att jag numera undviker att klicka på sajten ifråga. Jag är tveksam till att han hör hemma på kimmoa.se´s Riktiga Nyheter med sin inställning.
  Om Anna Hagwall´s motion; Ja tanken är god! Men innehållet är en katastrof som jag tycker SD-kansliet helt har ansvaret för. Det verkar som att SD-kansliet saknar administrativa rutiner för hantering (läs filtrering) av motioner. Om hon inte gjort en kupp förstås!
  Gruppledare Karlsson sänker sedan kansliets betyg ytterligare genom att skyndsamt dra fram olika negativa konsekvenser som hennes agerande leder till för henne. Så gör inte en juste och stödjande chef. Han borde ha ställt upp och på ett snyggt sätt bett om ursäkt för hennes okunnighet och dragit tillbaka motionen. Verkligen oproffsigt agerat av MK. Men OK, nu fick han hela kansliet att bekänna färg. Igen!
  Fan vad less jag blir på bönhasande karriärister som saknar självinsikt!
  Eftersom SD är halmstrået för så många människor så får jävlar inte sånt här hända!
  Nej nu får det bli NMR´s politiska viljeförklaring i nio punkter som kvällslektyr. Hoppas den är sövande!

  • Victoria Wärmler  säger:

   Det borde vara kutym i en riksdag, samtliga partier, att motionerna går igenom något slags kvalitetskontroll.
   Alla människor har även emotionella formsvackor.
   Jag skulle få psykbryt dagligen, på ett sådant ställe – hur jag än försökte behärska mig. Jag skulle be kollegor kolla igenom mitt språk och vilken bärighet förslagen har, bara därför, för jag skulle känna desperation. Då blir man oklar. Men om man passerar självinsikten och sina begränsningar?
   Det är faktiskt inte den enda motion som behövt den kvalitetskontrollen, jag har läst värre slutsatser, men det verkar vara den enda som slås upp som ett negativt väckelsemöte i tidningarna. Allt är sig med andra ord likt.

   (NMR? Klarvaken?)

   • Lite  säger:

    För att förtydliga v.v. läs http://www.klarvaken.se/om/ Jag har fått ett intryck av att det är en mycket läsvärd och juste blogg. Den står i bjärt kontrast till inga-klick-på-chang-frick´s Nyheter Idag.
    Bönhasandet osv avser gruppledaren. AH är såvitt jag uppfattat en “färsking” i riksdagen och behöver som alla färskingar oavsett bransch massor med info, stöd, hjälp och uppföljning. Jag tycker AH har skrivit ett bra koncept till motion om en angelägen fråga. För att se den ansvarige för att detta koncept blivit publikt så bör nog blicken riktas åt ett annat håll.
    Om psykbryt: Jo det får man! Jag skrev under ett antal år underlag till kommunala beslut inom en bransch. Dessa gick genom fem (5) filter innan det blev publikt – alla filter fungerade. I början var det ovant att få sin text så kontrollerad men det gick över och efter en tid inträdde ett behov av civil olydnad för att inte få psykbryt. T.ex. genom att kontrollera om filtren var vakna. Detta genom att smyga in text som var klurigare än detta enkla typexempel: ”I stora matsalen hade man tolv taklampor, i lilla matsalen hade man sex.” – Jag har svårt att tro att SD´s regeringskansli saknar ”motionsfilter” och anar att något fult ligger bakom att AH tillåtits gå fram med vad som verkar vara ett koncept. Är frågan så obekväm för någon/några inom gruppen att man är beredd att satsa skammen av att ha ett dåligt gruppsamarbete (/ha en dålig gruppledning) mot förhoppningen att alla kommer att såga AH för en katastrofal motion (och inte se frågan hon tar upp)? – Vem är dum i huvudet?
    Kvällslektyren NMR jag skrev om: https://www.nordfront.se/var-politik.smr fungerade inte att somna till – det krävs en vaken hjärna för att sätta sig in i allt.
    Byter nog läsandet mot en whiskey ikväll, det är ju i alla fall fredag! Möjligen tillsammans med läsning och begrundande av kapitel 28 ur Douglas Adams´ andra science fictionroman: RESTAURANGEN VID SLUTET AV UNIVERSUM – efterföljaren till LIFTARENS GUIDE TILL GALAXEN. Kapitlet är bara på ett dussintal rader och handlar om ledarskap och makt. Rekommenderas!

 • Vargas  säger:

  Surfa lite på C F så ljusnar det

  • Victoria Wärmler  säger:

   Jo, jag vet det, men jag försökte lägga över ansvaret på mer på tidningen som släppte fram kränkningarna. Nyheter Idag borde också ha ett skyddsnät som kontrolläser innan släpp. Som sagt: “Vem är dum?”
   Men tidning/skribenter är kanske samma sak, vad gäller Nyheter Idag. Det är i så fall ännu vanskligare, för en tidning, att inte ha fler huvud och fler infallsvinklar att filtrera genom.

 • Dennis Slotteborn  säger:

  Kan bara hålla med. Nu är ju hon SD och därför är hennes “brott” 10 gg värre enligt vänsterns “åsiktskorridor”

 • Victoria Wärmler  säger:

  Det som berör mig så starkt illa, är att alla som ska kunna betecknas som starka och klyftiga inte är varken det ena eller det andra när de går samman i flock för att massförnedra Hagwall. Ingen försöker finna försonande eller förmildrande omständigheter, eller leda in förslaget på hur det borde sett ut.
  För kärnan finns ju där, möjligheterna finns i massor – alla är väl överens om att mediekartan inte ser ut som den ska i en demokrati?

  Man kunde funnit sig snabbt i situationen, räddat den, med tex “att den mänskliga faktorn har släppt igenom ett arbetsutkast med ren brainstorming, som ännu inte var det minsta tillrättalagt och bearbetat i detalj”.
  Min person saknar naturligtvis all relevans och betydelse i sammanhanget, men jag verkar vara den absolut enda som reagerar på hur man verbalt misshandlar henne och sliter hennes självkänsla i stycken. Som om hon inte förstått själv att klaveret är genomtrampat. Jag menar; är man så mycket smartare (det gäller alla som slitit i hennes strupe för att höja sig själva över all misstanke på hennes bekostnad) så hade man tillfälle att visa det nu. Men det har ingen gjort.

  Bortblåst är “allas lika värde”, och det är väl helt ok eftersom det är en felöversättning som inte finns, och i praktiken är en omöjlig värderingsföresats, men man tappar ju helt vad som verkligen gäller: värdighet. Nyheter Idag (oväntat för mig) tappar sin egen genom att kränka Hagwalls. Systematiskt och på djupet, genomgående.
  Jag har aldrig plågat mig igenom en mer plågsamt låg, självblamerande artikel.
  Detta är mobbingretorik och det finns inget jag avskyr mer än just mobbning.
  Jag lämnar egentligen sakidén helt därhän. Det är hur hur man hanterar det hela som väcker min förskräckelse….minst sagt.

  • Bjarka  säger:

   Ja, vi har en väg att vandra. Helt klart är att politiker och myndighetspersoner INTE har kompetens att lösa detta. Tror att lösningar måste komma ifrån civilsamhället. Vi. Du och jag.
   Många måste våga kliva fram. Och inte agera ut sina känslor.
   Det är väldigt mycket känslor och tyvärr många rädda människor.
   Vi behöver prata med varandra. Förnuft och några djupa andetag.
   Makten känner sig hotad (de som vill verka men inte synas)
   , saker har förändrats.
   Själv är jag i grunden positiv och tror att i slutändan så
   vinner folket. Men det är en bra bit dit. Många kramar!

 • Krister  säger:

  Det blev en hel hönsgård av en fjäder, varför inte bara ha kastat motionen i papperskorgen och sedan hade det varit över, antar att de flesta motioner ändå hamnar i skräpkorgen.

 • Bjarka  säger:

  det gotländska folkets sak är vår!

  • Victoria Wärmler  säger:

   Absolut. Jag kommer skriva något om det under dagen.

   • Bjarka  säger:

    Det låter bra:-)

 • Rune Nilsson  säger:

  Hur det än är med Anna Hagwall så är ju Bonniers alldeles för stora för vårt land. Något bör ju göras för att inskränka deras makt.

  • Wargas  säger:

   Håller helt med. Det blir ju löjeväckande till slut.
   Med allt som kommer fram via gammelmedia.

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>