Regeringen förhalar återetablerandet av tjänstemannaansvaret

8 december, 2019 BloggenJag tyckerSamhälle & politik  2 kommentarer

Facebooktwittermail

Visste ni om att riksdagen klubbade igenom motion och förslag om att återetablera tjänstemannaansvaret våren 2018?
Nej, så klart inte, för medierna skriver inte om det och det tycks ha gått de flesta spårlöst förbi. Därför sätter ingen blåslampan i röven på Socialdemokraterna och Miljöpartiet  för att få dem att sätta fart. Och det är ju inte svårt att räkna ut varför regeringen förhalar det.

Cornucopia skriver om det:

“Kan vi nu sluta tjata om tjänstemannaansvaret borde återinföras. Ligg istället på regeringen om att tillsätta de utredningar och andra åtgärder som krävs för att riksdagens tydligen enhälliga beslut ska verkställas. Frågan är bara vad det ska tjatas om istället?

Det blir alltså ett personligt ansvar för tjänstemän även vid ringa tjänstefel, inklusive hanteringen av offentliga medel (“slöserier”) och inte bara myndighetsutövning mot enskilda medborgare. Detta är förstås mycket positivt, då det inte bara återupprättar förtroendet för offentliganställda, utan rimligtvis även kommer leda till ansvarsfullare bruk av skattemedel, och att lagar följs. Bryter en offentlig tjänsteman mot lagen framöver, så kan vederbörande åtalas även i mindre allvarliga fall.”

“Fullt tjänstemannansvar återinförs alltså, men det är upp till regeringen att lägga fram det lagförslag som gör detta. Så har ännu inte skett, men en enig riksdag står alltså bakom återinförandet.”

 


Stöd gärna bloggen med en gåva.
Du som vill är varm välkommen att ge en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en villkorslös och förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd insättning bekräftar gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller. Glöm inte att skriva ”Gåva” i meddelandefältet.
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

2 kommentarer till Regeringen förhalar återetablerandet av tjänstemannaansvaret

 • kristerkatt  säger:

  Hej Victoria!
  Jag tror att införande av tjänstemannaansvar är det viktigaste som måste införas snarast!
  Hade tjänstemännen haft ett personligt ansvar, skulle inte politikernas idiotpolitik kunnats genomföras.

  • Victoria Wärmler  säger:

   Just det, och häri ligger svaret på varför (S) förhalar det hela. Tanken är att dra ut på det hela mandatperioden, för sedan kan de åberopa förbud mot retroaktiva bestraffningar/åtgärder.

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>