Nu kan jag börja vårstäda

17 mars, 2018 BloggenDiverseInköpKrönikorTexter  Inga kommentarer än

Facebooktwittermail

Jag har köpt en ny dammsugare, en (Electrolux EUO93DB Ultraone ) som banne mej har “A” på allt som finns, utom “energivänlighet”.

A på både mattor, plana golv och möbler, samt: den är rekommenderad av allergiförbundet. Jag som är känslig för pollen, damm och djurhår och allt möjligt uppskattar särskilt filtren som fångar upp allt.

Den går tystare än någon annan dammsugare jag har haft. Den bara schaaasar. Till och med hundarna visar den nyfikenhet och sitter bredvid och följer göromålen, istället för att fly undan med demonstrativ avsky ända ut i trädgården.

Enda minus: färgen. Den är mörkblå och orange. (Är Electrolux designer färgblind?) Det är tur att färgen inte bestämmer kvaliteten, för då hade den här inte fått många poäng hos mig.  Det finns två färger jag bara inte klarar av: marinblått och brandgult. Jag fick alltså estetisk jackpot….

Men sladden är 12 meter! Man slipper byta väggkontakt hela tiden. Det uppskattar en småfet person som behöver röra på sig…

Min mycket gamla och mycket billiga Bosch har gjort sitt. Någonstans (som inte är i röret) säger det klank-eli-klank-klank i den (som om något ligger löst och skramlar) och den har börjat ge ifrån sig sig ett intensivt ihållande höga C- missljud från motorn, som verkligen skär i öronen. Det spräcker snart glasen i skåpen. Och sladden på den har inte längre räckvidd än ett sugrör
Jag stod inte ut.

Den champagnefärgade som jag spanade in och ville ha låg på över 4000 och det ger jag bara inte för en dammsugare. Men här hade jag samma estetiska konflikt med mig själv som med spisen.
“Välj kvalitet framför utseende”, sa förnuftiga Kraman på högra axeln.
“Skit i det- klatjofs-köp den snygga ändå”, sa Busan på min vänstra.
Kraman vann.

Den vackra champagne-dammsugaren hade, noterade jag, bara B på mattor. Och är det något jag har här hemma för att överlappa golvdragen så är det mattor!
Och hundar.
Jag behöver inte säga mer.
Så här står den nu och förblå:ar omgivningen.

Jag har bara goda omdömen att ge den här dammsugaren. Men ni får googla den själv. Jag fick den för 1845 spänn, men den har legat på närmare 3000. Priserna går ner när årets ny modeller ska säljas in, och det gäller ju det mesta.  Jag struntar i om modellen är årets eller fjolåret, så länge den uppfyller mina krav.

Det lutar citron när man städar runt, men det beror förstås på att det följde med lite fjäsk, det vill säga: påsar med doftkulor.

Men även “non odör”-påsar, S-påsar med tassar på  , gör ju sitt goda för fräschören, för tvi vale vad hemskt det är att köra igång en dammsugare som stinker. Det känns inte rent, även om det blir det. Det är gammal hundmat, otvättat hundhår och all möjligt skunk som ligger därinne och stinker ihop sig. Rena biologiska stridsmedlet.

Den här modellen har även HEPA 13 filter (tvättbart, men jag köpte ett extra ändå för man kan ju inte tvätta det hur många ggr som helst utan att kvaliteten blir sämre) som tar upp de minsta partiklarna som far omkring och dammsugaren försluter påsen efter sig på ett sätt att inget stank kommer ut. På något magiskt vis.

Nya dammsugare stinker förstås inte, oavsett, men på min gamla spelade det ingen roll om påsen i var ny eller ej. Den luktade ändå som en gammal säckväv av jute som legat och möglat i en övergiven hundkoja.  (Ja, jag har specifik erfarenhet av hur det luktar, ja.)

 


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>