Nödställd

13 april, 2018 BloggenDiverseJag tycker  Inga kommentarer än

Facebooktwittermail

Men jag har verkligen inget flyt. Jag måste börja med positiv affirmationsteknik, tror jag, för så här kan det inte fortsätta. Hur fungerar Crowfunding?

Jag har nyligen fått besked (men ägnade mig första veckorna åt verklighetsbedövning och förnekelse) av Telia om att om jag inte drar in fiber i huset, så blir jag utan allt som en person i min situation numera har att ägna dagarna åt: TV, Internet och fast telefoni. Man tror inte det är sant. Men nu måste jag acceptera faktum.

Vid den här tiden, nästa år, klipper Telia kopparnätet här ute.

“Telia bygger Framtidens nät. Vi investerar i mobil- och fibernäten och stänger ner delar av det gamla kopparnätet. Kunder erbjuds nya, moderna tjänster som ofta har bättre kapacitet än de som försvinner.” Mvh Telia.

Detta kallar Telia alltså “framtidens nät“.

Ja, det är det säkert. Utom för folk som inte har fiber och är helt beroende av kopparnätet för att inte istället få “stenålderns nät”.  Dvs: inget.

Telia kände sig generösa.  Internet via mobil till sketna GB upp och ned via mobilt bredband, per månad, något jag gör av med på två minuter. Mina mobil och bredbandskostnader per månad ligger på strax över 2000 spänn per månad. Fast jag knappt ringer någonstans.  Det är alltså grundavgifter för tv och alla abonnemang som jag betalar för dessa hutlösa belopp. Med fiber skulle den totala kostnaden hamna runt 500 kr/månaden, men nu har jag ju inte fiber.

Är det service till landsbygden, detta?

Kolla här, vilken fin kampanj: 299 kr i månaden för 1000 Mbit/s. Om man har fiber.  Det är där skon klämmer.

Jag undrar: hur många hushåll i landet tvingas skuldsätta sig (om de ens får lån), genom fibertvångsanslutning, på det här viset? Folk har ju inget val, om de vill behålla en normal levnadsstandard och inte bli avskurna från omvärlden. Detta är alltså tjänster som betecknas som normal levnadsstandard och mänskliga rättigheter. Särskilt viktiga på landsbygderna där det givetvis är dyrare redan i normalfall med alla särlösningar.

Jag minns en tid med dubbla telefonlinor (ISDN) bara för att få internet att fungera med uppkoppling a gott och väl 6-10 000 i månaden i flera år. Jag blev ruinerad och så svårt skuldsatt att jag inte trodde att jag skulle ta mig ur det, men jag lyckades styra upp det. Med tiden. Utan anmärkningar. Från den tiden skulle jag – om rättvisa rådde – ha haft en jävla massa pengar att kunna tillgodoräkna mig för att nu investera i “framtidens nät”. När man efter många ÅR och men äntligen fick normala lösningar, som alla andra som bodde i lägenheter och centralt, om än dyrare än dem, så hittar de på det här.

Sådana som jag har att välja på fiber=framtidens nät eller stenålderns nät=varken det ena eller andra.

Fiber betalas med skattemedel åt folk i städerna och kommunens centralare delar, men vissa skattebetalare av oss i utkanterna får visst bara förmånen att betala för andra först, och sedan ensamma bekosta sitt eget. Eller bli utan.
Det är så svinaktigt att jag saknar ord.

Vart ska jag få 20 000 från inom 30 dagar?   Det är vad fiberdragning kostar och den ska dras nu eller inte alls. Efter detta kommer det kosta ytterligare 15 000  för kringutrustning och indragning i huset, men 20.000 är alltså den akuta kostnaden. Hjälp!

Jag har aldrig känt mig så här överkörd, borträknad och uppgiven i hela mitt liv. Jag har ju noll chans. För tro inte att schysta lån med avbetalningsplan kompensatoriskt erbjuds av Telia som en minsta servicesympatisk gest, efter att ha varit parten som försatt mig i skiten.
Och jag har inte råd med några snabba ockerlån. Ferratum- varianten. Låna 20 000 idag och betala 2000 i månaden utan att skulden krymper det första halvåret- principen. Det är bara sådana lån som jag blir erbjuden eftersom jag redan tyngs av billån och gammalt renoveringslån.
Vi som både är fattiga och bor på landsbygden ska tydligen förnedras i absurdum.

Jag har ingen plan B.

** **
Rätten till normal levnadsstandard. Vem har det?
Genom statlig och kommunal försorg tvångsbetalar vi för illegala flyktingars gratis vård och försörjning och hundratusentals asylsökandes “rätt” till dator och mobiltelefoner/kostnader för hundratusentals kronor per månad, men stat och kommuner har fan inte råd att gräva ner fiber till en engångskostnad på 30 000 till skattebetalande kommuninnevånare som inte själva har försatt sig i merkostnadssituationen.

 


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>