Åsiktsregistrering

27 april, 2017 BloggenJag tyckerSamhälle & politik  Inga kommentarer än

Facebooktwittermail


“Eftersom åsiktsregistrering är förbjuden enligt lag kontaktar Nya Tider företagets vd Pierre Gudmundsson som berättar att allt sker med den sökandes tillåtelse och fulla insyn.”

Har man inga anställningsintervjuer, nu för tiden, där man rent ut kan fråga om sådana saker?
Är det relevant för tjänsten?

Nästa steg blir väl att begära ut sjukjournaler. “Med den sökandes tillåtelse.”
De vet så jävla väl, att den som vill ha ett jobb knappast kan neka utan att det skulle vändas emot den sökande som något suspekt.  Hotet ligger outtalade men glasklara mellan raderna.
“Tillåt oss ta reda på vilka politiska åsikter du har annars stryker vi din ansökan.”

SRI (Scandinavian Recruitment Intelligence), kallar sig företaget, och närmare STASI kommer vi knappast. Vilka kallade sig Sveriges STASI? Researchgruppen. Figurerna därbakom är väl ganska brända till sina namn, men rekryterna är det inte. Jag anar våldsamma ugglor i mossan.

Kartläggning är inget nytt. Arbetsgivare har väl googlat på arbetssökandens namn så länge internet funnits. Det enda nya är att man har gjort en företagsidé av åsiktsregistreringar, där arbetsgivare av tidsskäl eller helt enkelt otillräckliga kunskaper i vad och hur mans ska leta effektivt ska kunna anlita proffs.
Sättet att betvinga befolkningen ändra åsikter eller bestraffas med att förlora försörjningsmöjligheter, är rena DDR. Det skulle alltså inte förvåna mig det minsta om predatorer inom Researchgruppen och Expo ligger bakom konceptet.  Delvis skattefinansierat integritetssvineri. Här krävs ett ambitiöst gräv, för jag litar inte det minsta på den respektingivande självpresentationen. Den är som gjord för att avskräcka alla försök att gå för nära: tidigare anställda inom försvarsmakten och polis.  How about that?  Det strider säkert mot en speciell värdegrund redan att misstänkliggöra dem.

Vid sidan av detta undrar man inte längre varför folk vill vara anonyma på nätet. Trots att anonymitet är en skyddad rättighet, precis som åsiktsfrihet utan repressalier, riskerar vanligt människor (som vill skydda sina anställningar och familjer) uthängningar av och i tidningar som Expressen.

Till Nya Tider förklarar “företaget” att de inte kartlägger åsikter, vilket är förbjudet, utan värderingar. “Skillnaden menar han ligger i att en värdering är generell medan en åsikt specifik.”
Vilket nonsens! Vilka värderingar du har bestämmer dina politiska åsikter.

“En person som söker jobb som busschaufför behöver inte oroa sig över att SRI kommer att lägga så stor vikt vid beteende i sociala medier, försäkrar Gudmundsson, men däremot om personen ifråga förlorat körkortet vid ett eller flera tillfällen och av vilken orsak.”

Det  framgår av belastningsregistren och är det enda som en arbetsgivare kan ha relevant intresse av: att den anställde inte är brottsling av det slag som är olämpligt för anställningens art. Vad affärsidén snarare är behjälplig med är att vaska fram A och B-människor. Dit har vi kommit med socialdemokraternas “värdegrundsarbete”.

“När rapporten slutligen är klar, får den granskade individen läsa igenom den. Då måste den berörde också godkänna om rapporten ska förmedlas till arbetsgivaren. Om samtycke inte finns, raderas rapporten.”

Medvetna om att den saken knappast kan kontrolleras av individen, lika lite som att rapporten redan innan är underlag för om han/hon gått vidare i anställningsproceduren. Vad händer med rätten att granska medsökandens ansökningar? Om man begär det, ska den rätten enligt lag finnas för att den sökande ska kunna bedöma på vilka grunder vederbörande blivit bortvald framför den som fått arbetet. Den rätten upphör i så fall, eller så saknar arbetssökanden all insyn i de dokument som avgör han/hennes karriär och därmed kontroll över sitt liv.

Är det så här man ska kunna kringgå lagen? Då har vi ingen nytta av den. Inte heller av att personuppgiftslagen (PuL) ersätts av Europas strängare motsvarighet GDPR (General Data Protection Regulation) år 2018.  För går man inte med på att ens integritet kränks så står man utan arbete. Så enkelt är det.

 

 

“Genom att analysera data från flera olika öppna plattformar, såsom chatthistorik, uppladdade bilder och kommentarer i sociala medier ska personer som utgör en ”säkerhetsrisk” avslöjas.” (Dagensanalys.se)

“En bakgrundskontroll är inte framtagen för att vara anklagande eller ”sätta dit någon”, syftet är att det ska vara ett beslutsunderlag inför en rekrytering eller en intervju”.  (Securityworldhotel)

Säg det till den som nekas arbete efter kontrollen.
All makt kan missbrukas och all information till den som betalar tillräckligt bra för den, kan säljas. Vid första anblicken slås man av hur bra det här kan vara för att avslöja terrorister och psykopater, men den politiska utvecklingen ger vid hand att det inte är dem man försöker komma åt. Det är det vanliga folket man vill skrämma till tystnad.

Men förändrar det här människors åsikter, eller: “värdegrund”? är det vad man uppnår, och sedan är Sverige ett kärleksland? nej, naturligtvis inte. Det enda som händer är att folk går helt under jord med vad de tänker och tycker. De försvinner inte bara för att de tiger öppet om åsikterna.  De växer.


Stöd gärna bloggen med en gåva.
Du som vill är varm välkommen att ge en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en villkorslös och förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd insättning bekräftar gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller. Glöm inte att skriva ”Gåva” i meddelandefältet.
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>