Si och så

11 maj, 2018 BloggenHälsaMultipel Skleros (MS)  Inga kommentarer än

Facebooktwittermail

Det har gått en tid sedan jag var på MR-röntgen i Torsby. Resultaten har kommit och de är väl övervägande positiva. MS-lesioner har hittats i ryggen, men inte i hjärnan. Prognosen är i stort sett oförändrad, menar läkaren i brevet, som av oklara skäl tonar ner ryggens lesioner. Jag har ju läst originalsvaret på remissen själv: två stycken har hittats.  Men han är specialistläkare och kanske förstår det på ett annat sätt, än jag?

Men på det hela taget har jag en bra period, just nu, så jag är optimistisk. Jag vill tälta i sommar, träna ute på skjutbanan ( ifjol blev det bara två gånger), och hoppas därför på att vårens absolut strålande dagar ska komma hålla i sig. Men helst inte leverera en sommar med för mycket värme – please.
Allt över 20 grader blir lite av en plåga. Jag blir yr, utmattad, illamående och får helvetisk huvudvärk. Att sitta i bilen eller inomhus med klimatkontroller blir i så fall det enda valet jag har. “Mitt liv i skuggan”, kunde bli en bra boktitel….

Hur fan stod jag ut åren 2010-2012 när jag jobbade så mycket och inte hade någon klimatkontroll hemma och ingen air condition ens i egen bil?  Men jag mådde ju väldigt dåligt också. Många njöt av sommarvärmen men jag mådde bara illa. Ibland fick man bilar på jobbet där air condition hade gått sönder.
Jag ansträngde mig nog mer än de flesta att komma i tid på morgnarna, ja helt enkelt vara först till jobbet, för att hinna lägga beslag på en av favoritbilarnas nycklar. I annat fall fick man bilarna som saknade air condition. Det hände att man fick en glödhet bil, i alla fall, när man tvingades ta de bilar som kom in på kvällsturerna. De arbetsskiften trodde jag aldrig att jag skulle klara. Så klart arbetskamraterna trodde jag var överdrivet gnällig, för så extremt mycket varmare kunde det väl inte vara för mig än för någon annan?
Jo.
Men ingen visste, inte ens jag. Även om jag förstod att något var fel, så tog det några år och symptom till att fatta misstankar.

Nåja. Jag har i alla fall gått ner 4,7 kg. Utan att träna. Utan att ändra matvanorna. Hade jag varit engagerad i uppgiften att verkligen gå ner i vikt, tror jag viktnedgången hade varit den dubbla.

3 veckor har gått sedan jag jag började äta något som heter dietfiber-kapslar som gjorde att min matsmältning blev normal. Uppblåstheten, som jag lidit av i flera år, försvann undan för undan. Halsbrännan försvann också, vilket var mitt initiala problem.

Utan andra ändringar i livsföringen, än just fiber-intagen.
Detta gör att jag ser fram emot att börja med längre promenader också. Det värsta jag vet är vårens svampiga, leriga marker och vägar. Den delen av våren tycker jag inte om. Men nu börjar det reda ut sig. När allt väl börjar slå ut och solen behagar titta fram oftare, så exploderar grönskan.

Nu har jag artros i mina knän (sedan ungdomen, faktiskt), så varje belastning gör att de svider som eld och svullnar. Cykla är alltså uteslutet. Jag sålde nästan omgående min nya cykel för knäna pallade inte med trampandet. Det var ingen fråga om kondition och bygga upp styrka, som jag först trodde – artros kunde jag inte vinna över. 

Man får bara inte ha för bråttom, eller börja överanstränga sig så man får ont och därför tappar sugen. Den här takten duger för mig. Jag har tex aldrig bantat och tänker inte börja med det nu heller.  Min vikt har pendlat naturligt mellan smal och knubbig hela livet, utan att jag växlat vanor annorlunda sätt.

Nu vet jag ju att mina femton extrakilon de senaste två åren kommer av att jag blivit mindre rörlig på grund av min MS.  Även om det inte var meningen att gå ner i vikt med kapslar, utan tanken var att få ordning på magen, så fungerar de ju även som viktreglerare. Tydligen!

Jag har blivit van vid att testa olika receptfria produkter mot olika symptom, med oftast dålig framgång, och jag trodde verkligen inte att de här sketna kapslarna skulle vara annorlunda. Men skam den som ger sig. Men tack vare dem blev jag alltså av med flera problem: halsbrännan, uppblåstheten….och bonus: den äter långsamt upp kilon.

Det står att kolesterolhalten och blodsockret ska sänkas eller regleras med de här kapslarna (inget om varken halsbränna eller ballongmage), men hur det är med detta kan jag faktiskt inte svara på. Jag tar ju blodprover regelbundet, med anledning Mabthera-behandlingarna, men de har aldrig påvisat problem med något av det. Då är det svårt att veta hur de fungerar på det de säger sig fungera mot, så den saken kan jag tyvärr inte redogöra för.

Om nedgången på drygt 1 kg i veckan håller i sig så kommer jag ha min normala vikt tillbaka redan till hösten. Vad ska jag då göra med alla kläder som jag behövt köpa två storlekar större….?
Ett delikat problem, kan tyckas. Och än behöver jag inte bekymra mig, för klädern ramlar inte precis av när man gått ner baa 3,6 kg. Vem vet, det kanske inte blir mer än så?


Stöd gärna bloggen med en gåva.
Du som vill är varm välkommen att ge en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en villkorslös och förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd insättning bekräftar gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller. Glöm inte att skriva ”Gåva” i meddelandefältet.
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>