Vapenvård, i väntan på våren

21 januari, 2016 BloggenJakt & skytte  Inga kommentarer än

Facebooktwittermail

Igår radade jag upp mina vapen för vapenvård.  Hela vapengarderoben luftades och släpptes ur ur sina mörka vapenskåp och lades på mjuka trasmattor som underlag. Vapenvård är bland det roligaste man kan göra på vintern, medan man drömmer om varmare tider och att få komma ut på skjutbanorna igen.

För sitt inre ser man sig fånga patronerna med en hand i flykten, när de studsar upp det brutna vapnet, eller när man knallar ner en pappfigur på 50-88 meter med kula – mitt i prick. Mitt nyaste kulgevär är en fröjd att skjuta med – Savage varmint. Det låter knappt någonting, den suckar bara lite när skottet går av och rekylen är obefintlig. Stadig och säker.

Genom jägarexamen får man förstås lära sig att vapenvård, och rätt sorts vapenvård, är oerhört viktigt, men man får sällan lära sig hur man gör. Det ligger i var och ens eget intresse att ta reda på. Har man ingen i sin närhet som kan detta och lär en socka isär alla vapendelar (och få ihop dem igen) och vilka delar man vårdar hur och med vad, så har vapensmeden Matthias Tyrefors en skitbra kurs i vapenvård, som man kan anmäla sig till på Walterborg. Många jag känner har gått den och den har fått massor av beröm. Man får mer ut av kursen än vad man betalar för. Det händer väl sällan?

Mig brukar ingenting som är billigt hända, tvärtom, men jag har fördelen i att ha en hel släkt som är jägare. Kvinnor och män. Det är en tradition hos oss att ta jägarexamen, något man för övrigt också kan göra på Walterborg. De som inte har gått utbildningen är lätt räknade på en hand. Mitt mål, när jag är klar med min eftersöksutbildning (som pågår) är att undersöka möjligheterna för att bli examinator, skjutledare i utbildningar.

 

vapen

Från v: Ruger (22″kula, halvautomat.) Classic Lady gun (hagelbock). ATA neo (hagelgevär, halvautomat). Savage (22″ kula, repeter) och Browning (kula, 308)


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>