“…skärpa kroppen och polera anden”

11 december, 2015 BloggenFåfängaTräning  Inga kommentarer än

Facebooktwittermail

stark“Syftet med träning är att skärpa kroppen och polera anden” , läste jag, och det stämde på vad jag behövde som 50+.

Det är inte klokt att man går ett helt liv med en förvrängd självbild av sig själv som njuter frukten av att ha varit en smidig gymnastik- och jazzbalettfantast från högstadiet.

“Jag har grundkondition och muskler som det tar flera år att sabba”, sa jag.

Ja, och jag insåg inte det var 35 år sedan. Och var har helfigursspeglarna hållit hus under den tiden?  Jag blir mer och mer medveten om hur jag förslösat mitt fysiska liv, ju mer intresserad jag blir av sportskytte.

Man tror det nämligen inte, men det krävs både styrka och kondition för att bli en bra skytt. Och blir man inte bra är det inte särskilt roligt heller. Dans är egentligen perfekt all around-träning för konditionen, men motiverande styrketräning som ingår i fitness  är ännu bättre. Bara att orka stå blick stilla, länge, för prickskytte kräver ohygglig styrkeprestation.

Vad händer om du saknar balans och uthållighet?  Du blir darrig, ofokuserad och gör misstag. Hagelgevär, som är föremålen i min gren, är ganska tunga. Det vore bra om man blev tillräckligt stark för att inte lägga märke till det och kunna lägga fokus  på svingen och träffstrategi.
Än är jag för svag och då särskilt i vänstern som bär gevärets vikt. Det innebär att för stor del av min uppmärksamhet slukas av felprioriterad koncentration på gevärstyngden.

På min stepper finns strechband – typ motståndssnoddar med handtag – för att träna armarna, men det är inte tillräckligt. Jag måste skaffa vikter. Hantlar.

Istället för ett nytt gevär kanske jag skulle satsa på ett löpband nästa gång?  Jag märker med min mini stepper att det är perfekt komplement till tv-tittande. Man kan göra båda delarna och fylla två behov samtidigt. Med ett löpband skulle man kunna göra samma sak.

Nu är jag i och för sig ingen tv-narkoman. Jag ser i princip bara på dokumentärer; kriminalprogram, paranormala produktioner, veterinär- och medicinprogram. När jag ska sova slår jag över till E! för att få en dos kändisskvaller, mode och lite Kardashian-lifestyle som ingen fattig käring från Värmlands grusvägar har en chans att identifiera sig med. Repriserna och det ytliga pladdret på den kanalen kan söva vad som helst.

Vad lever “hollywoodfruar” i för verklighet, när det värsta som kan hända dem är att en nagel gått av före ett party, eller att en falsk väninnas falska väninna sagt något ofördelaktigt om deras skor på den senaste champagnesemestern? Det är alltså konflikter som upptar hela deras existens i flera veckor, och man hinner trampa många mil på steppern innan man får veta vad det ska bli av de redan från början ytliga relationerna. Man retar upp sig, men trampar av sig aggressioner. Nyttigt.

Men löpband känns lite som överkurs, när jag har fyra småttingar att promenera med och få frisk luft samtidigt. Det gör alla gladare och det egna samvetet renare. Jag tror hundarna skulle uppskatta om jag tog dem en och en , eller två och två, på den ordinarie rundan. Det skulle göra min dagliga tur längre och varje hund skulle få helt egen kvalitetstid utan uppmärksamhetskonkurrens.

Men så kommer det sådana här dagar, med kraftig storm, som ingen av oss vill gå ut i. Hundarna har ju den stora inhägnade trädgården, men jag – som slipper gå ut bara för att kissa i buskarna – blir ju hopplöst fast i en stol inomhus.
Vintrarna brukar bli särskilt promenadfattiga,  helt oavsett, för vädrets skull. Det finns inget att se på när man är ute, heller. Man möter ingen och ser inget. Och det är mörkt nästan dygnet runt.  Bara avskalade träd, skumrask och i bästa fall snö.
Då är steppern bra, och det var väl där jag tänkte att löpbandet skulle komma in i bilden. Men som sagt; det finns väl gränser för hur bekväm man får vara, när det är meningen att man ska träna.


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>