Pomperipossa Läckberg

17 december, 2016 BloggenJag tyckerSamhälle & politik  6 kommentarer

Facebooktwittermail

– Jag har inspirerats av Astrid Lindgren. Det hon beskriver i sina böcker är fantastiskt fint och något som jag vill föra vidare på olika sätt, förklarade Åkesson i Expressens intervju.
Som de flesta föräldrar, med andra ord.

Men författarinnan Camilla Läckberg gick i taket. Endera för att hon fått bra betalt för den överpretentiösa, omotiverade attacken, eller för att hon inte begriper bättre och inte heller förstår att hon just avslöjat vilken människosyn hon själv har.

”Och hela min själ gör ONT när jag ser hur SD:s partiledare försöker claima Astrid Lindgren som ‘sin’. Förlåt men hur fräck och okunnig kan man vara??? VET han inte vad Astrid stod för? Jag kände henne inte personligen men jag har hela mitt liv beundrat kvinnan, människan, författaren Astrid Lindgren”.

Det är alltså hennes författarinna, kvinna och till och med människa? Med detta får vi en uppvisning i klassisk projektion; hon anklagar Åkesson för vad hon själv gör: anspråk på att en folkkär författare. Ensamrätt på en förebild, en beundran.
Det är en gåta hur det kan bli “okunnigt och fräckt” att bli inspirerad av en författares fruktiga skildringar av ett Sverige som inte längre finns och av fantasivärldar som aldrig funnits.

Så, vad stod Astrid för?

”Hon [Lindgren]stod upp emot främlingsfientlighet och rasism och jag tror hon skulle vänt sig i sin grav vid blotta tanken på att SD försöker införliva henne i den nationalromantik de försöker sälja in”.

Genom hela livet reagerade hon konsekvent mot alla slags orättvisor och förtryck, vilket är exakt detsamma som sverigedemokraterna gör och även har erfarenhet av att utsättas för. De har visat uthållighet genom åren, mod och civilkurage, tagit parti för ett folk som makten har vänt sig emot och berövat både land, trygghet och värdighet.

Jag tror tvärtom att Astrid skulle blivit glad över att Åkesson vill införliva hennes kamp i sin politik och sitt privatliv och föra det hon skrev vidare till sin son, på samma sätt som hennes böcker förts vidare genom många generationer och översatts till  94 språk världen över. Stolt. Att föra värderingar, svensk historia och sagorna vidare till barn efter barn var själva grundtanken med hennes verk.  Astrid såg något gott i och inkluderade alla, som själva ville gott.

I mars 1976 ringde Astrid upp Bo Strömstedt på Expressen och sa:
“Här talar Astrid Lindgren, före detta socialdemokrat!”
Hon talade om att hon hade skrivit en debattartikel om skattepolitiken:  “Pomperipossa i Monismanien”. Artikeln riktade svidande angrepp mot den socialdemokratiska regeringen och dess skattepolitik, samt fortsatte mot den maktfullkomlighet som regeringspartiet hade.
Astrid bidrog tvivelsutan till att fälla den socialdemokratiska regeringen i valet samma år.

Då Astrid fick de tyska bokhandlarnas fredspris 1978, blev hennes tacktal en kraftfull uppmaning: “Aldrig våld!”  I talet, som är aktuellare idag än någonsin, riktade hon sig med emfas mot våld och förtryckande uppfostringsmetoder.
Fundera ett slag på vilka som uppviglar och står bakom våldet och förtryckande uppfostringsmetoder i landet och vilken människosyn med tillhörande värdegrund som i en grötig soppa importerar, subventionerar och blundar för det.  Är det exempelvis Åkesson som hackar på Läckberg med avsky och exkluderingsönskemål?

Ja, jösses – nog skulle Astrid ha vänt sig i sin grav, alltid.

*** *

Att förneka svenska värderingars existens eller avfärda deras försvarare som ”exkluderande” är i princip att underkänna den mångkultur som man påstår är svensk och inkluderande.
För vad har svenskar inkluderat mest och anpassat till någon unikt efter sin mentalitet, historia, natur, kultur och bakgrund, om inte andra demokratiers goda och uppbyggliga värderingar?
Goda värderingar vill ingen något ont, Läckberg, eller tror sig vara förmer.

Värdegrunden formas och utgörs av befolkningssjälen; kärnan som förenar ett folk och inte låter sig beskrivas.  Den är motsatsen till de värderingar den inte delar.
En värdegrund med utsikt att överleva kan inte konstrueras och kontrolleras med elitistisk vilje av experimenterande ideologer och politiker. Eller av självförhärligande författare som vill ha publicitet på andras bekostnad.
En sådan skitig värdegrund vill ingen varken dela eller föra vidare. Egotrippade kändisar som själva kokar av hat och fördomar, men tror sig vara godare än andra och att det ger dem rätt att spåra ur, börjar bli tröttsamma.

Läckberg bör alltså inte bli förvånad om hennes böcker slutar göra henne lika rik som den elaka Pomperipossa, för den osympatiska sida som hon visade upp av personen bakom sina böckerna den här gången, är rätt så motbjudande.

Källa – Astrid Lindgren. “Mod och civilkurage”.

 

Kändisar, som Läckberg, har makt.

Pomperipossa


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

6 kommentarer till Pomperipossa Läckberg

 • blueshift  säger:

  Läs den här – innan nu talar om Astrid Lindgren igen…

  http://blueshift.nu/pippi-langstrump/

  • Victoria Wärmler  säger:

   Får inte jag heller prata om Astrid?
   Gud hjälpe mig.

 • Edward Ufertz  säger:

  Ett gammalt minne dyker upp; två “fjortisar” pratade om Beatles:
  “Nej, DU får inte gilla Paul, för honom ska JAG gilla.”

 • Martin  säger:

  Min idol är Selma Lagerlöf 🙂 Lindgren är jag mer ambivalent till.

  • Victoria Wärmler  säger:

   Astrid är Astrid. Utbyte av henne hade jag som barn, för det gick fortfarande att känna igen sig i hennes berättelser. Eller i varje fall känna igen sina föräldrars berättelser av sina barndomar. På det viset är sagorna små historielektioner.

   Jag föredrar Fröding, men han är ju också verkligen jättedöd och det går inte förvänta sig något mer där.
   Och Bo Baldersson. 🙂

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>