Ordmissbruk

18 januari, 2017 BloggenJag tyckerSamhälle & politik  Inga kommentarer än

Facebooktwittermail

Det finns språkliga trender som varje journalist snappar upp och sedan överanvänder tills de förlorat all dynamisk mening. Nu är högsta mode att skriva att man “hyllar” någon eller något. Ordet praktiseras för den simplaste insats eller åsikt för att beskriva minsta lilla “gillande” av ett begränsat antal supportrar, givet att de står på rätt sida i åsiktskorridoren och håller hårt i ledstången. Jag är skittrött på alla av journalister vanemässiga ordmissbruk.

Tidigare gick man kollektivt in för att förstöra innebörden i ordet “tvinga”. Om man tvingas till något betyder det att man inte har något val.  Men hur många val folk än har, så nog hette det att “de tvingades”.

Behöver man förstärka ett tips värde med att tala om att folk har tryckt på gilla på Facebook, så kan man fundera. (Om man inte vill fundera över vilka riktiga nyheter man utesluter för att få plats med Malin.)  På Facebook trycker alla på gilla, om inte annat så enligt principen “jag har läst och förstått.”  Tipset ifråga är dessutom av ett problemlösande slag som varje människa med normal slutledningsförmåga kommer fram till.  Vad “hyllades” hon för? Hon använde en mjöltetra som shaker till smeten.

Artikeln förmedlar ett slag patetiskt tillstånd, där man ger en bild av ungdomar som handfallna om de inte har en elvisp. “Hur skulle hon få ihop en smet utan elvisp?”  Nu måste hjärncellerna arbeta. Hon befann sig tydligen i ett hushåll som även saknade handvisp, tillbringare eller shaker.
Det går upplysningsvis bra med vilket gaffelredskap som helst, om man sitter illa till, men är beredd på att lägger ner lite mer tid och energi. Att använda en tom mjölktetra som shaker – förmodligen i brist på även gaffel – är väl knappast en idé utöver det vanliga? Principen är redan uppfunnen.
Men i slutet kommer vi till den miljövänliga sensmoralen: “pappkartongen går att återvinna…”   Som om den inte hade gjort det, utan att användas som shaker… Som om inte köksredskap går att både diska och återanvända hur många gånger som helst. Som om inte det miljövänligaste av allt vore att ge fan i spisen och göra upp en eld istället, utan gaständare. Först nu börjar vi närma oss behovet av innovativa lösningar.

Det här är generationen som “hyllas” om de kommer på idén att tända ett stearinljus när strömmen går…

Vad jag vill komma fram till är att det är irriterande att läsa överord om saker som inte på något sätt lever upp till ordens innebörd. Vi har givetvis fler missbrukade ordexempel i “populist”, “rasist” och så vidare.  Samma journalister (och vänsterfolk, som ju befolkar nästan all media) lägger dock på locket och gör raka motsatsen, när invandringsrelaterade beteenden kommer i fokus.
Fullvuxna män blir “barn”, grov mordbrand blir “bus”.

Vad håller Sveriges starkaste nyhetstidningar på med? Veckotidningstrams!

 


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>