Och dom snackar om demokrati?

3 mars, 2018 BloggenDagens funderingJag tyckerSamhälle & politik  Inga kommentarer än

Facebooktwittermail

 

 “Den stora utmaningen för svensk demokrati handlar om att stå emot främlingsfientliga krafter som söker inflytande.”

Tror de verkligen att folk bryr sig om brunsmetningsretoriken längre?
Kom med något nytt, kom med något helt annat än det gamla burkskramlet “främlingsfientliga krafter, utmaning, ansvar” – folk tråkdör på er!

Vad de säger är att de vill hindra folket att få det inflytande de röstar på. Och dom snackar om demokrati?

Där står Centern och Socialdemokraterna, från två förment olika blockpolitik och aviserar samarbete och pratar om demokrati, som om det vore något som inte hade med folkets vilja att göra. Man röstar inte på S för att få ett alliansparti att dra på. Inte tvärtom heller. Men det är vad de säger kan hända, om man lägger rösten på något av de här partierna.

– Gå en kurs i något användbart för välfärdutvecklingen, innan jag börjar klättra i taket av att aldrig få höra något meningsfullt och äkta, eller till gagn för medborgarna, av alla dessa köttgryteätare.

De här är inte intresserade av något annat än sitta kvar vid den välavlönade makten. De är inte intresserade av Sverige. Inte av sitt egen folk. Minst av allt är det intresserade av demokrati.

Vi går till valurnorna och röstar på det parti vi vill ska styra landet med sin politik. Demokrati. Men vad kommer ut i andra änden? Ett hopkok av allt möjligt som ingen röstat på.
Hur fan kan detta kallas demokrati? De möblerar ju om i resultatet av valet precis som de behagar. De lägger strategier för att lägga krokben på varandra – det vill säga oss, för själva är de bara laguppställda representanter – som om det handlade om brännboll.
Är man största parti så söker man i en demokrati inte samarbeta med ett knappt-över-spärren-parti som minst antal människor röstat på. Fattar man inte det själv?

Höj riksdagsspärren till 10% så blir vi av med risken för samarbeten med partier som har minst folkligt stöd. Då får vi partier i vårt högsta beslutsfattande organ som majoriteten av väljare har lagt sin röst på och inte en puttrande rävgryta av småpartier som Sverige tillsvidare mår bättre av om de blir behandlade som intresseföreningar.

Jag kan helt enkelt inte ta in att ett eller flera partier som knappt kommit över riksdagsspärren får sitta i regering. De saknar folkets förtroende men plockas ändå in i regeringen av det enskilt största partiet. Jag begriper helt enkelt inte hur det kan vara tillåtet.

Jag vill att färre partier ska representeras i riksdagen men som i gengäld har störst stöd av befolkningen; att man höjer riksdagsspärren till en förtroendenivå av åtminstone 10%.
Är man mindre än så har man ingen politik som tillräckligt stor del av befolkningen vill ha. Det säger sig ju självt. Då ska sådan politik inte tvingas in mot folkets vilja genom samarbeten och uppgörelser som väljarna (arbetsgivarna) genom valresultatet tydligt och klart sagt nej till. Men detta görs alltså genom koalitioner och oheliga pakter som tillsammans (bara så) kan slå ut mycket större partier som flest faktiskt har röstat på. Det är inte demokratiskt att göra så. Det är bedrägeri.

Invändning jag hört: “Demokrati är ju att ta hänsyn även till minoriteter”.
Javisst, bland annat, men det är inte hänsyn till minoriteter man visar när man slår ihop småpartier till ett viljesplittrat samarbetsorgan med makt att slå ut ett enskilt parti som som överlägset flest har röstat på!   Det är snarare majoritetsförakt.
Röstar flest på socialdemokraterna, så kör socialdemokratisk politik för fan! Sluta röra runt i grytorna, för det stämmer att “ju fler kockar om samma gryta desto sämre soppa”. Röstar flest på Centern, så kör så istället. Sluta bara med all den här småpartisoppan som i slutänden innebär att ingen väljare eller inget parti får som de vill.

Att lyssna på de mindre partierna, betänka förslag och visa rimlig hänsyn till vad minoriteter och mindre partier vill, det kan och ska man göra ändå.   Hnsyn till minoriteter är för övrigt inget man tar på allvar i alla fall, så länge man anser att 20% av väljarna inte går att samarbeta med.

Tänk vad mycket lögner och falska vallöften vi skulle slippa. Vi skulle minimera behoven av att stå med ett ben i vardera läger, om politikerna slapp fjäska för att vinna röster även från väljargrupper som de i alla fall tänker köra över efter valet. Mycket frustration skulle dämpas. Många konflikter avvärjas. Mycket besvikelser och raseri skulle sina och gå i stå.

Hur skulle detta vara möjligt?
Min enkla hjärna menar att med obligatoriska demokratiska folkomröstningar i frågor som är av stor betydelse för medborgarna och deras land, skulle medborgarna ha direkt inflytande på enskilda men konfliktskapande frågor och avgöranden som ställs utanför politiska linjer.
Tex:
Vill folket (inte partiet) ha invandringsstopp – ja eller nej
Vill folket (inte partiet) vara kvar i EU – ja eller nej.
Vill folket (inte partiet) ha kärnkraften kvar – ja eller nej
Vill folket ….valfritt konfliktämne – ja eller nej
osv.
Regeringarna måste då anpassa sin politik – oavsett höger eller vänsterpolitik – efter resultatet och tillgodose till vad majoriteten vill i de folkomröstade frågorna. Det är demokrati.

Jag menar; inget parti ska behöva stå och falla med huruvida de vill vara kvar i EU eller inte. Sådana medlemskap måste omprövas med nya folkomröstningar efter några decennier eftersom befolkningen som inte hade rösträtt första gången aldrig annars får demokratisk möjlighet att påverka det valet som andra gjort åt dem tidigare. Är en sådan folkomröstning huggen i sten så kan man ju även välja ett parti en gång för alla på samma odemokratiska premisser: stänga det nuvarande och framtida folket ute från att kunna påverka sin samtid och framtid.

Partier ska inte överleva, växa eller dö bara på en fråga om de är för eller emot tex. kärnkraft. Politik är att förvalta vad folket i majoritet vill med sitt land, sin samtid, framtid och ekonomi. Inte att tvinga hela befolkningen att anpassa sina livmönster efter hur några få i ett enda parti bestämt vad som ska påverka och avgöra deras öden. Ta bort den möjligheten till vanstyre genom godtycklighet. Inför folkomröstningar i lands- och livsavgörande frågor.
Det är helt enkelt inte demokratiskt att ett parti, med i övrigt usel eller skadlig politik, ska kunna vinna ett val på att de är för eller emot en såpass stor enskild fråga att folket inte kan bortse från hur den avgör deras liv. Så avgörande att de röstar på usel politik, uselt parti, bara för att få en enda men livsviktig fråga tillfredsställd.

Jag utvecklar inte saken mer än så, för jag tror faktiskt att de flesta i alla fall förstår den djupare innebörden i analysen, som jag här (förstås) bara skummar av ytan på.

Hur som helst:
Att S från vänster och C från höger nu pratar ihop sig om delad makt för att stänga ute vad väljarna vill från inflytande (!), är själva essensen av vad vi godtar om vi ger dem röster i fler val: beskuren valfrihet som statskontrollerad “värdegrund” .
De här vill varken dig, mig eller landet väl eller representerar vad folket vill. De respekterar klart och tydligt inte väljarnas önskemål. Då ska de inte heller ha en chans.


Insikten finns. Men de tänker inte göra ett dugg åt det.
Då får svenska folken själva göra något åt både invandringen och socialdemokrater de närmaste fyra åren.


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>