Naturen slår tillbaka på Trump

15 november, 2016 BloggenJag tyckerSamhälle & politik  2 kommentarer

Facebooktwittermail
franchell

Eva Franchell. Foto: Dan Hansson/SvD/Scanpix.

Det här är i princip det dummaste jag har läst. “Donald Trump kan krossas av orkaner”, skriver Eva Franchell i Aftonbladet

Trump bär alltså skulden till allt ont, innan han ens har tillträtt som president. Svenska journalister har bestämt sig för att han är ondskefull; han är världens fiende nr 1, och de beskriver och bemöter honom så att han åtminstone borde få god lust att bli det.

Jag trodde det politiska och journalistiska etablissemanget hade gjort tillräckligt för att skada landet och dess relationer till omvärlden, men de är tydligen inte klara än.

Franchell verkar faktiskt vara mer störd av Trumps förmögenhet, än av klimathotet:


Det är väl ödets ironi att världens värsta klimatförnekare själv riskerar att bli ett klimatoffer. Inte för att det gör så mycket om huset blåser sönder, det är en gräsligt vräkig historia med 58 sovrum, 33 badrum, 12 eldstäder och en inomhusfotbollsplan. Det är tinnar, torn, guld, marmor och glittrande takkronor. För mycket av allt.


Vi får inte veta på
vilket vis Trumps överflöd har med klimathotet att göra. Hittills har inte rika eller klimatförnekare drabbats särskilt hårt av klimatet, men jag misstänker att Franchell önskar – eller rent av tror – att det är så.  Hon har inget emot om Trumps 33 badrum blåser bort. Inte ens om han ställer upp på klimatavtalet, kan vi utgå ifrån. Men han ställer inte upp på det, som det ser ut nu. Inte för att han är klimatförnekare, vilket han ju inte är, utan för att han inte vet på vilket vis 100 miljarder kan förhindra naturkatastrofer.

USA och Kina anses stå för 39,86 procent av världens totala utsläpp.
Att Trump nu vill dra tillbaka USAs klimatbistånd och skrota klimatavtalet, tror Eva Franchell kommer leda till att naturen tar hämnd på honom. Specifikt.

Bara därför kommer moder Jord skicka orkaner som förintar hans hem i Palm Beach vid Floridas östkust. Jag vet inte hur hon förklarar att Florida utsattes för aggressiva orkaner långt innan klimatavtalet ingicks. Eller att Sverige, som inte ens har skrivit på avtalet än, är förskonade från naturens hiskeliga hämndaktioner.
Att vi inte ligger på samma geografiska breddgrader som USA, som är särskilt gynnsamma för våldsamma väderfenomen, kan givetvis inte vara förklaringen.

USA hade lovat tre miljarder dollar till Gröna Klimatfonden och har än så länge betalat ut 500 miljoner dollar. Återstoden fryser nog inne, för Trump är av en annan mening:

“We’re spending hundreds of billions of dollars. We don’t even know who’s doing what with the money” (Vi spenderar hundratals biljoner dollar. Vi vet inte ens vem som gör vad för pengarna.)

Trump lovar att istället satsa resurserna i exempelvis i Floridas Everglades, som är ett område som av miljöexperter pekas ut som särskilt hotat av klimatförändringarna.
Franchell, som kallar Trump “klimatförnekare”, har kanske missat den detaljen, när hon förutspår hämnd mot Trump i Palm Beach.

Om han fortsätter att förneka klimatkrisen kommer naturen visa att han har fel. Och det lär bli en gruvlig hämnd. Åska, stormar och orkaner kommer att drabba landets kuster. Städer kommer att blåsas sönder och svämmas över av vatten som blandas med lera. I väst kommer öknar att bre ut sig, vattnet kommer att sina tills inget längre kan växa i Kalifornien.

Allt detta svavelos på grund av att Trump anser att oändligt många dollar felprioriteras på projekt som gör tveksam nytta. Men nu berättar Franchell att Trump inte vet vad han gör, när han leker med vädrets makter på det här viset.

Om han vore förståndig och fortsatte skänka en tredjedel av världens samlade ekonomiska resurser till just klimatforskningen, som man tror på något sätt kommer hindra alla framtida naturkatastrofer och tvinga tillbaka öknarna, hindra jordbävningarna, vulkanutbrotten, tsunamis, översvämningar, skogsbränder och tornados, skulle antagligen orkanerna ändra riktning.  Mot Mariannelund, kanske.

Vad ska Afrika skylla sina öknar på? Att de inte bidrar till klimatavtalet, eller inte tillräckligt?
Namiböknen i sydvästra Afrika har den högsta sanddynerna på jorden. Sahara omfattar de flesta länder i norra Afrika, ett område som sträcker sig från Röda havet till Medelhavskusten , där 4 miljoner människor bor. Kalahariöknen, Namiböknen, Arabiska öknen, Asiens Gobi, Taklamakan, Kara – Kum, Thar och Australiens The Great Victoria Desert, Sandy Desert, Gibson Desert….och polaröknar som Antarktis.
Lösningen är ett klimatavtal, alltså.

Till och med Isabella Lövin (mp) erkänner att avtalet är “en mycket symbolisk handling” som “sänder signaler” till det privata näringslivet och företag. Det kommer alltså inte hända ett skit.
Fanns ett seriöst uppsåt att minska utsläppen från tex divmedel, så skulle inte drivmedelsskatterna var högst i lilla Sverige, utan där i världen som trafiken är som mest omfattande.

Men det sker inte. Det krävs inte heller. Bara av svenskarna som redan går på knäna av allt högre skatter. Inte för att ge världen en bättre miljö utan för att regeringen måste finansiera massinvandringen.
Vi är faktiskt inte korkade.
Det viktiga för etablissemanget är tydligen att fotograferas i världsmedia som goda människor som skakar hand med rätt personer med rätt åsikter och komma överens på papper om saker som ändå inte kommer följas. Eller granskas. Möjligtvis av Sverige som är de mest lättlurade av alla. Just för att de inte lyssnar på det klokare folket.

Klimatet i världen har förändrats i alla tider, innan mänsklig påverkan. Hur vi blev vi annars av med istiden, och vad säger att det inte är meningen att vi ska gå in i en ny?
Människan är sin egen fiende, sämst på att anpassa sig till naturliga förändringar och bäst på att vilja tvinga naturen att anpassa sig efter människors behov och vilja. Det slår tillbaka. Men inte mot just klimatförnekare eller de som bidrar minst.

SMHI berättar: “Det klimat som råder på jorden idag bestäms av ett antal faktorer som påverkar klimatet olika i tid och rum. De grundläggande faktorerna är strålning från solen, cirkulation i atmosfären och havet samt topografi på land och i hav.”

Det finns alltså mycket lite som vi kan göra åt klimatförändringarna, olika över hela världen och beroende på geografin, som jag menar kommer existera i cykler oavsett vad vi gör eller inte. Men vi kan för den skull göra överenskommelser av andra anledningar. Av vikt är att skydda jordens naturresurser mot människors tjuvskytte, oljetransporter över haven, skövlingar av regnskogar som därmed hota olika arter (som annars skulle överleva) och världsindustriernas massiva giftutsläpp.  Detta är alltihop åtgärdbara insatser, som jag anser att man gör minst för.
Istället skyller man orkanerna på Trump.

hsrHåll Sverige rent. (HSR) Vart tog det initiativet vägen, som på 70-talet satte upp klistermärken på allt och överallt och skickade ut lågstadieeleverna med säckar att rensa i dikesrenarna?
Åtminstone hör inte jag någonting om organisationen längre, särskilt inte sedan den fria rörlighetens mindre nogräknade länders medborgare började krylla in i landet för att skita i barnens sandlådor och ordna sopstationer överallt .

Men så var det innan dess: alla skulle hjälpas åt att hålla vår natur ren – i städerna och ute på landsbygden – och det var förenat med inte bara böter utan omgivningens underkännande förakt om man kastade ett kolpapper på gatan.  Varför är inte miljöpartiet intresserat av att väcka liv i den här organisationen, som uppfostrade den svenska befolkningen fram till för 30 år sedan?
Vad hände då?
Vi fick ett miljöparti och allt blev både dyrare och skitigare, och befolkningen skulle inte vara varken svensk eller ha svenska värderingar längre.


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

2 kommentarer till Naturen slår tillbaka på Trump

 • Sven Flink  säger:

  Fakta om ökenutbredningen
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/718046?programid=412

 • Ginger  säger:

  Jag tror man kan finna “fakta” för och emot vad som helst.
  Vad folk tappat idag är det egna tänket och tillit till sin egen intuition. Att tycka och resonera fritt utanför politisk tvångsram. Det gör du bra. Variationerna i bloggen är som livet självt. Normalt. Prestigelöst. Rasande. Vasst. Ödmjukt. Roligt. Vackert.
  Man vet aldrig vad du avhandlar när man går hit. En dikt eller diktliknande prosa? (Jävlars vad bra du är på det.) Vardagskrönika? Foton? Samhällskritik? En käftsmäll på en etablissemangsprofil? Kåseri? Nya glada inköp? Lerduveskytte? Hälsoproblem? Du kan väl göra det lite lättare att få tag i ämnena eller kategorierna som man själv särskilt föredrar? Högst upp på sidan eller höst upp bredvid?
  Du skriver förbannat beroendeframkallande och mångsidigt.

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>