Metaforer

3 augusti, 2016 BloggenDelicastyleTexter  Inga kommentarer än

Facebooktwittermail

Utan synd, ingen nåd, heter en text av Nasrin Sjögren, som jag tycker att ni ska läsa. Vi tänker  och tycker ofta väldigt lika, Nasrin och jag.  Hon bryter bibelcitat som bröd och broderar sitt kloka tankegods i dem, som en nål genom verklighetens sträva textilier. Vi behöver dessa nålar som trär och fäster garner genom livet.

Men jag broderar inte. Jag målar. Det blir allt mer sällan jag använder orden för att färglägga det jag upplever, men det händer att jag befriar mig från ramarna och ger mig ut i landskap som inte hålls samman av en canvasduk.

”Jag skall leta efter de vilsegångna och hämta hem de bortsprungna.”
Hesekiel 34:16

Jag fastnade där en stund, och fram trängde av Sverige ett motiv från min barndom. Fadern, bärande ett rådjur över sina axlar. Hans starka steg vadande genom gärdets höga snärj, steg som domnade under tyngden av sårad börda. Bärande den vilda svagheten, hängd som en tacksam vila runt nacken, och som storögd blickade ned och tolkade varje förbistrykande gräs, som om varje tuva vore den sista.

Vi vill
tillbaka till tryggheten
vanorna och tamdjuren.
Hon [rådjuret] behöver
de skogsgröna djupen, trädens skyddande bark, dungen som slukar skuggor, flocken-  och kidet hon gömde i gläntan.

Mina händers linjelösa landskap
sluten om ensamheten
ensam om slutet,
i sina sista två penseldrag går de samman som plogfåror vid åkerlappens slut och utropar tomhetens alla ekon. Jag tömmer mig på färg och avslutar med en signatur.

Och fadern välte av sig djuret i  gräset och bad det läka. Bad stående på ett knä, med kepsen handen och lät sitt medlidande droppa ned över såren. De oerhörda återpeglarna av en människa i djurets blick, som sakta krossades. Påkörd och frånsmiten av en, omhändertagen och sörjd av en annan.

Jag finfördelar ögonblicket över duken med mina penseldrag och undrar vem som ser bilden när också mörkret slocknar? Då måste det hörbara ta över, alla orden jag nästan dränkt i utrotningshotade illustrationer. De vilsegångna, bortsprungna.

Jag skingrar bilden och tar mig via nyheterna tillbaka till det nu:et.
Livet nu får inte bli ett buret rådjur.
Politiken som förs i Sverige är ett verkställt hot mot rikes säkerhet. Det som sker är upphovsrättsbrott mot landets egen befolkning.


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail
Tags:  ,

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>