Inget smakar som förr!

6 juni, 2016 BloggenDiverseHälsaJag tyckerSamhälle & politik  2 kommentarer

Facebooktwittermail

findus_kottfarssasOm det står “originalet” eller “originalreceptet” på matvaruprodukterna idag, så vet man att det förhåller sig tvärtom. Man har slarvat bort receptet. Eller tror att konsumenterna som köpt produkten från starten inte märker någon skillnad, om man byter ut några ingredienser till billigare.

Det är inne nu att ta bort så mycket fett som möjligt, inte minns för att förlänga livslängden på produkterna. Det gör man också, men man förlänger inte matlusten. Smakerna blir bara ihåligare och tunnare för varje år som går och fabrikörerna tycks kompensera naturlig smakreducering med kreativ kryddning.

Findus hade för 20 år sedan en riktigt god köttfärssås på burk. Det var innan man kom ut med även italiensk variant. Jag köpte standardsåsen – som man nu kallar “original” – nästan för jämnan till lunch.

Numera smakar den skitkonstigt med en metallisk plåtig bismak. Men vad står det på burken? “Originalreceptet!”
Så fan heller.
Inte ens färgen på såsen är den samma.
Förr var den gräddigt mjukorange och krämig. Smaken mustig och genuin. Man fick ibland späda den med lite mjölk, för den var ordentligt tjock. Nu är den vasst brandgul, nästan rödaktig, och rinner ur burken. Kornig. Original? Nope.

Jag kommer närmare originalsmaken när jag häller i en skvätt grädde. Det är som jag aldrig ger upp hoppet om att de återfinner det gamla receptet, för jag envisas med att köpa den där burksåsen då och då – i alla fall. Varje gång hoppas jag på att smaken ska ha hittat tillbaka in i burken, men nu ger jag upp och glömmer den där såsen. Den är historia. Ett fint minne.

Grädde, sa jag. Då är vi inne på mejeriprodukter.
Köper man Arlas mjölk så kan man vara säker på att hållbarheten är 10 dagar över utgångsdatum. I alla fall om man går efter smaken. Det är ju inget fel på den?
Eller: jo, det är det. Vilka konserveringsmedel har man trattat i , egentligen?

Ostarna smakar inte som förr, de heller. Min favorit förr i tiden var Port Salut, med orange sidor. Idag smakar den lovikavante. Vad har de gjort med den? Jag köper den aldrig längre och det var nog 15 år sedan jag gav upp hoppet om den. Idag köper jag Gouda, som är gamla Port saluts smak närmast.
Samma sak är det med Wästerbottens ost. Den har blivit lättsmulad och “svettas”, och smaken är inte heller likadan – den har urholkats och det finns en främmande bismak även i den.

Fetthalterna dominerar tydligen diskarna.  Jag vill inte ha si och så många procent mindre fetthalt i allt möjligt, jag vill ha äkta riktig jävla ost.

Att köpa hackkorv idag är också förenat med oändlig besvikelse. Man får en endera torr sort som smular sig när man skär den i skivor, eller så får man en kladdig sort som fastnar på kniven och geggar- båda är kryddbomber!

Hackkorven smakar inte alls som hackkorven gjorde förr och den riktiga konsistensen är som bortblåst. För 30 år sedan gav jag den till katterna, för den var gräddig och len i smaken, och de älskade den. Och jag också. Billig och god mat.

Nu är den för det första svindyr och för det andra oätlig. Inte värt pengarna. Jag kan lika gärna äta modellera preparerad med vrinande salta kryddor.
Katterna backar snabbt flera meter från tallriken. Hundarna också.

Själv kan jag med envishet trotsa naturlagarna och tugga i mig lite, med tankarna på det som en gång var, men det straffar sig efteråt med flera timmars nästan olidlig törst.
Vad fan har de gjort med den?
Jag skrev för något år sedan till några hackkorvtillverkare, Scans och Hemgårdens, som svarade med förnekelse och frågetecken. “De använde originalrecepten som de alltid gjort”.
Bullshit!

Det är med allt detta, som med alla förpackningar som det står “riv här” eller  “drag här” på. De går naturligtvis inte riva eller draga. Man slåss som en idiot i köket, ägnar sig  åt direkt självskadebeteende, för att rå på sega kartonger och påsar, innan man ger upp och hämtar en sax.

Allt måste man tillaga från grunden själv; sylta, safta, ysta, kärna, stoppa och fanimej snart även slakta, om man ska få tillbaka naturliga smaker. Allt förstörs.
Varför?
Jag blir konspirationsteoretisk:

Antagligen vill man skrämma tillbaka fruntimren till kök och hushåll igen för att frigöra en massa arbeten till invandrarna, för det blir så med allt som man överarbetar i absurdum “för enkelhetens skull, för vinnings skull” – ja, till och med ny befolkning överbelägger landet och skapar undanträngningseffekter.
Det är inte bara fettet som får maka på sig för så mycket högre syften. Nämligen inbillad vinning med allt som man tar bort, förbjuder och byter ut, men som istället får stammisarna att avstå och välja annat.

Allt tvingas nämligen gå tillbaka i sina egna spår, när allt gått för långt och ingenting fungerar eller ens smakar som det ska längre.


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail
Tags:  ,

2 kommentarer till Inget smakar som förr!

  • conny  säger:

    Jag har samma erfarenhet som du när det gäller livsmedel. Inget smakar som förr. Varje gång jag handlar så letar jag efter en ost som är god, men de smakar ungefär likadant allihop, dvs nästan ingenting. När jag växte upp var svecia min favorit. Åt man mycket av den så sved det på tungan, men den var god. Nu är det ingen märkbar skillnad på svecia och vilken annan ost som helst. Det finns hur många sorters ost som helst, men vad är det för vits med det när de smakar likadant? Förpackningar. Ibland undrar man om de gör det så svårt som möjligt för att jävlas med folk. Ett vanligt paket bitsocker är nästan omöjligt att öppna på det sätt som det är tänkt. Man får riva och slita upp paketet för att få tag på en sockerbit. Några förpackningar har blivit bättre, men många, kanske de flesta har blivit sämre.

  • Siri O.  säger:

    Javisst, har samma erfarenhet. Vi kan väl inte alla ha fått fel på smaksinnet? – Många förpackningar har gjorts tunnare o tunnare, förr kunde man ofta spara vissa grejor för senare bruk åtminstone en gång, innan man slängde. Det börjar vara mera sällsynt.

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>