Ingenting är gratis

8 juli, 2016 BloggenInköpKrönikorTexter  6 kommentarer

Facebooktwittermail

tveksamOförutsedda utgifter förstör budgeten. Alltid. Hur man än anstränger sig i sina försök att vara kalkylerande och förutseende, så kommer de alltid lika oväntat. Det hör till deras natur.

Det är aldrig samma sak med inkomsterna. Om man jobbar på frilansbasis, kommer dom inte ens när man räknar med det. I varje fall kommer de sällan i tid, eller när de behövs mest.

Men, när extra pengar trillar in, och jag samtidigt inbillar mig att jag får behålla dom, då blir jag shoppinggalen. Då vill jag ha allt som jag behövt avstå från tidigare.

Ögonen får liv i sina tärda hålor. Som på en given signal rusar jag åstad åt olika håll och överköper allt möjligt, utom mat. För det glömmer jag. Det är väl därför jag ser tärd ut.

Under långa perioder däremellan sitter gubben och jag och närapå svälter över våra näringsfattiga nudelsoppor, men vi gör det verkligen snyggt – som den här gången – i nya fräscha regnkläder.

Vi måtte se ut som en slagkraftig kampanjaffisch mot dåligt omdöme från Socialstyrelsen.

Att vara två vanerökare i ett hushåll, det betyder utgifter på drygt 3000 i månaden. Det är en chockerande stor summa som man bara eldar upp. Med normal prismedvetenhet kan man, under samma tidsperiod, faktiskt försörja två personer på den summan. Ganska gott.

Medvetna om detta, ville vi försöka leva upp till duglighetsfaktorn och inleda en tid av ekonomisk smartness. Det betydde att vi tänkte göra något radikalt åt vårt tobaksberoende, på det enda sätt som två inbitna rökare har motivation till.

Vi köpte sålunda råtobak, filterhylsor och smakämnen för 600 kr, för tobakskvarn och rullmaskin råkade gubben redan ha i sina gömmor. “Han kunde sån´t här.” och det kändes tryggt för en novis, som jag.

Nu skulle vi rulla våra egna cigaretter och spara en massa pengar! Ett kg råtobak skulle enligt utsago räcka till en hel månadsförbrukning för oss bägge. “Det enda som krävdes var lite arbete”, sas det.
Ja, det kan jag intyga.
Plus all tid i världen, vaneskicklighet, välutvecklad städlusta, samt större och bättre planering, än vad vi hade räknat ut.

För det första har jag aldrig varit med om en tråkigare sysselsättning. Och det säger jag, som var den av oss som nöjde mig med att titta på.
För det andra är den här självtillverkningens konstanta städkrav ett underskattat gissel. Man får räkna med att det dräller omkring tobaksskräp, precis överallt, och det gäller lika länge som man nu väljer att ägna sig åt den här gör-det-själv-produktionen.

Först skulle tobaken dränkas in i smakämnen och ligga och dra i åtminstone ett dygn. Under den tiden var vi tvungna att köpa våra vanliga Right.

Sedan skulle tobaken malas (omgång 1) och ligga och torka – luftigt utspridd på dagstidningar – vilket innebar att cigarrettillverkningen behövde lägga beslag på vårt inglasade uterum.
Under ett par dagar skulle vi inte kunna bjuda hem några gäster på kvällsfika och glass, förkunnade gubben, eftersom uterummets golvutrymme skulle ockuperas av åtta utbredda Värmlands Folkblad med fuktig, stinkande tobak. Och en bild på Mona Sahlin, som i rubrik ansåg att Sverige klarade sig nog, bara hon var kvar.

Jag tittade på det utbredda rumsliga förfallet och försökte försona mig med eländet.

– Om grannarna ser det här nu, sa jag, så tror de att vi börjat sälja marijuana.
– Ja, och då förstår dom hur fattiga vi blivit, mumlade gubben. Vi borde kanske annonsera i TV?
Jag stirrade på honom.
– Man får väl inte marknadsföra tobak i tv?
– Nej, jag menar en så´n där tiggar-annons, förtydligade han. “Skänk ett bidrag till…”

Jag var fortfarande tveksam. Sådan annonsering var nog öronmärkt för hjälporganisationer.

Gubben hade glömt bort tidsåtgången runt hela den här rulla-själv-proceduren på de tio år som gått, sedan han sist ägnade sig åt hemrullning. Torkandet i uterummet tog flera dygn längre, än vad han hade minne av.

Därefter tog det ytterligare några dagar att mala (omgång 2) och sätta igång och börja rulla cigaretterna för hand. Under den tiden var vi förstås tvungna att fortsätta köpa våra vanliga Right.

Dagen D kom till slut, när vi skulle röka våra första hemtillverkade cigg. Vi satt andaktsfullt mitt emot varandra ute på altanen och tände oss en varsin cigarett. Högtidligt.
Det uppstod en tyst minut i vilken vi sög och sög på våra cigaretter, tills vi blev yrskalliga och blådaskiga i ansiktet.

– Det ryker knappt! utbrast jag besviken. Det här är ju som att försöka röka upp en kvittorulle!
Gubben såg nästan hög ut av syrebristen.
– Tobaken är nog inte riktigt torr än, försvarade han den. Den är dessutom för hårt rullad.

Det blev till att göra om stora delar av arbetet. Under den tiden var vi, som ni förstår, tvungna att köpa mer av våra vanliga Right.

Egentligen undrar jag hur lång tid det tar innan vi blir skickliga nog för att tjäna på det här lysande besparingsinitiativet. Man ska i alla fall inte tro att det är gratis att spara pengar.


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

6 kommentarer till Ingenting är gratis

 • Conny Johansson  säger:

  Ett tips
  1. Bryt lite i tobaksbunten så det blir lite sprickor här o var på sidorna.
  2. Lägg den i en 5l plastpåse och sprinkla över ½l vatten blandat med ev. smakämnen (funkar med t.ex.konjak också). Låt den stå på sida 2-2½ dag och vänd den några ggr / dag.
  3. Skär den i lagom bitar som passar i skärmaskinen och skär upp alltihop (Detta är den jobbiga biten)
  4. Torka tobaken. Jag hade en plastback (~60 * ~40 cm), tidning i botten, och vänd runt tobaken någon gång/dag. Tar 4-6 dagar.
  5. Packa hårt i plastburk/ar och stoppa i frysen.
  6. Och det viktigaste, LÄR ER RULLA FÖR HAND
  ~20 års vana 🙂

  • Victoria Wärmler  säger:

   Tusen tack för tipsen! 🙂
   – Vi rullar som galningar, eller snarare: gubben rullar som en galning. Jag tittar på.

 • Jimmy Edkvist  säger:

  Ännu ett tips

  släng i 1 kg råtobak i dubbla plast påsar, häll i 1,5 dl vatten, knyt igen påsen, men behåll lite luft i den, vänd runt innehållet i påsen 2-3 ggr under ett dygn, ta sen ut innehållet, istället för tidningar, använd djupa bakugnsplåtar, sprid ut tobaken, gå sen och vänd runt tobaken för hand mellan varven när den börjar kännas lite torr i översta lagret, detta brukar ta max en 12 timmar ( om man nu inte lagt allt på en plåt å har ett lager på 25 cm ) så det kan vara smart att lägga upp detta på plåtarna tidigt på morgonen, så kan man ordna till tobaken på kvällinga, jag använder mig av en Sk Magic Bullit maskin ( en sån där mixer för olika saker, med vassa knivar i botten) bara stoppa i 2/3 med tobak i containern av plast, sen bara dra igång maskinen, men man måste skaka runt den samtidigt, (man lär sig snabbt efter några försök hur länge etc man skall köra maskinen) bättre stoppa maskinen lite titt som tätt i början, tills man lärt sig ungefärlig tid, Men glöm ej skaka runt tobaken i maskinen under processens gång, kör ni för länge, ja då kommer ni få som pulverkaffe, men gör ni rätt, kommer denna process ta er runt 45 min att tillverka 1kg färdig tobak, sen bara slänga i tobaken i typ GB glass boxar el dyl, skulle tobaken vara lite fuktig fortfarande, lufta runt den lite i glassbyttorna tills perfekt fuktighet infinner sig, sen in i kylen, eller frysen, beroende på hur mycket ni röker etc, ett slutligt tips, det är alltid bättre att tobaken är lite för torr, än att den är blöt, för då kan det börja mögla i den, vid torka i burken, släng i en potatis klyfta någon timme, så är tobaken lika fin å fuktig o färsk igen. Lycka Till Victoria å Gubben din med Tobaks Förädlingen 😉 , Hejja SD, Åkesson/Statsminister 2018, Mvh Jimmy Edkvist Grums.

  • Victoria Wärmler  säger:

   Tack och bock, och tack o bock.
   Det här kommer bli finemang, när jag har så briljanta tipsare. 🙂

 • Jimmy Edkvist  säger:

  Ps. Du skriver bra krönikor, Så fortsätt med dem 🙂 alltid är det någon som får upp ögonen och börjar tänka ett varv till därute i Cyber Rymden, och varje människa vi kan få att tänka till och bli SDare är en stor vinst för kommande val, samt för detta lands fortsatta existens.

  • Victoria Wärmler  säger:

   Tack för det. Helt bortkastad tid får vi väl hoppas att skrivandet inte är. Jag vill inte ångra mig och undra varför jag inte började baka istället. 🙂

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>