Helvetets borgenärer

9 januari, 2016 BloggenJag tyckerSamhälle & politik  5 kommentarer

Facebooktwittermail
Richard Högström , kommunchef

Richard Högström , kommunchef

I Åre sitter en glad kommunchef och ser invandringen som en frälsning.  Över 100 nya jobb har flyktingströmmen och arbetet med integration genererat i Åre det senaste året, myser han.

Ja, ni ser själva hur lyckligt lottad han känner sig över sina bidragsförsörjda stoppklossar. 8 av 10 kommer aldrig generera en krona tillbaka, och efter 2 år tar de skattefinansierade bidragen till både bidragsförsörjning och bidragslöner slut.

“De ökade kostnaderna för löner som kommunen har täcks helt av de bidrag vi får”

Han är lyrisk.
Vi får se hur poetisk han känner sig, när han inser att detta bara gäller i 2 år medan de flesta av de kulturutvidgande mirakelbarnen kommer behöva försörjas livet ut. Bidragen från staten upphör. Tar slut.

Men… Åres fortsatt tvingande behov av att ha anställda till att på olika sätt serva alla dessa nytillskott kommer inte ta slut, när lönebidragen gör det, men de måste betalas ut ändå.  Det är inget nytt sågverk vi pratar om, där företagaren betalar sina anställdas löner ur egen ficka för att de uträttar ett vinstgenererande arbete som han genom omvärldens efterfrågan och köpkraft tjänar pengar på och betalar in skatt för.

“Och alla nya arbetstillfällen betyder bingo för Åre kommun. Det handlar dels om ökad köpkraft i kommunen men också ökade skatteintäkter till kommunkassan.”

Säger han, men det är innan han inser att kommunen måste betala in den skattintäkten till sig själv genom att behöva betala ut lönerna till personal som inte arbetar med något som ger kommunen minsta avkastning, bara kostnader.
De följande nyckelorden som snarare visar på fasansfulla minus för skattebetalarna, inte bara i Åre, utan generellt:

“Och alla resurser kommer från staten och Migrationsverket.”

Vilka tror han finansierar staten och migrationsverket? Jesus?

Inte heller staten (skattebetalarna) klarar av betalningsansvaret för andra länders medborgare, för statskassan är så tom att enda lösningen är att låna hundratals miljarder för att ha råd med den här flyktingkarusellen.

Kommer flyktingströmmen betala skuldnotan? Eller är den det enda vi har kvar att knyckla ihop och äta i framtiden?

“Det här som skett nu saknar motstycke. Att vi ökat så mycket under så kort tid. Det trevliga är att det, i princip, ser ut så här i de flesta kommunerna i länet”

Jag hoppas min pedagogiska ansträngning inte besegras av lusten jag just nu känner för att peta ut ögonen på mig själv, för jag tror inte inga vinstförblindade kommunchefer uppskattar ansatsen ändå.  De begriper inte. Åtminstone vill de inte att skattebetalarna ska begripa hur det det egentligen förhåller sig med Lyckohjulet i Åre och “i princip de flesta kommuner i länet”, och då är ju glädjedödande kommentarer som mina av ondo.

Kommunchefer vill i likhet med regeringen och småbarn skita i alla välvilliga råd och dra sina egna slutsatser.  Sorglösa.
De väljer att gå den hårda vägen, för de vet naturligtvis bäst. Sedan när allt slagit helt fel, beror det på upplysningsarbetarna, sådana som jag, som varit naiva, inte sagt ifrån och aldrig kunnat förutse vad vi själva varnade för.

Det är egentligen lovvärt att gå sin egen väg, men ganska synd att det hela tiden drabbar alla oskyldiga som inte fått välja om de vill vara helvetets borgenärer.
Artikel


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

5 kommentarer till Helvetets borgenärer

 • JohanIII  säger:

  Staten har vartefter lassat över en massa ansvar på kommunerna. En hel del vård (åldringsvård) är en av de senare ansvaren, och eftersom vård är en av de kostsammaste ansvaren, har staten därmed även lassat över stora mängder kostnader. I sammanhanget kan man undra vems farmor kan komma hit?

  Samt att varför kan en kommun bara se till kommunens ekonomi, och strunta i dess medborgares?

  Jag har länge hävdat att Sveriges goda rykte som stabil ekonomi bara beror på att statskassan gått +/-noll. Det kan den göra bara politikerna låter bli att langa ut mer pengar än de får in, vilket i sig är berömvärt förstås.

  Men detta säger ju ingenting om hela samhällets ekonomi, om hela Sverige ökar i inkomst. Eller framförallt: sett till medborgarna, om vi får det bättre, om vi kan spara mer (och vi ska inte tala om pensioner eller sjukvård/sjukförsäkring, det är ett helt annat kapitel).

  • Victoria Wärmler  säger:

   Inte undra på att snart sagt varje kommun går på knäna. De flesta har antagligen kommit underfund med hur bidragen från stat i migrationsverk är ändliga både i storlek och tid, men att individerna som placerats hos dem är deras ansvar (försörjning, skola, vård, tandvård osv) så länge de vill bo där. Och det blir inga nådiga kostnader!
   Jag minns 70/80-talet, innan massinvandringen tog fart på riktigt. Då ondgjorde sig alla över “socialfall” som gick och drog och belastade de kommunala skattebetalarna. Men det får de alltså inte göra när “socialfallen” kommer från ett annat land, för då är missnöjet med att bli utnyttjad främlingsfientligt. fasta invändningen och känslan ankommer på exakt samma sak. Hur som helst; redan då klagade kommunerna på att försörjningstagarna var för många och kostnaderna för dem för dyra. (En promille av dagens utgifter.) Om de kommer ihåg det, tycker jag de ska ska luta sig tillbaka och skämmas över hur de kunde beklaga sig. De visste inte hur bortskämda på få bidragstagare i förhållande till arbetare och skatteintäkter de var.
   Nu går snart fler på bidrag än som arbetar. Många lönearbetare känner sig inte längre motiverade.

 • Sverigevännen  säger:

  Den klädsel som du bär Victoria kommer snart fler Svenskar att klä sig i.

  • Victoria Wärmler  säger:

   Det får de gärna börja göra, det finns gott om plats för fler skjutvästar på lerduvebanan! 😉

 • bjornwiklund  säger:

  Om jag läste rätt å får Åre lika mycket bidrag som Malmö, skatteutjämning. (Per capita alltså men iaf)

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>