Har jag gjort ett klipp?

2 september, 2016 BloggenFotonInköp  Inga kommentarer än

Facebooktwittermail

G vario 45-150mm f4-5,6 Mega osisHar jag gjort ett klipp?

När jag köpte min Panasonic Lumix DMC-GF7  blev jag imponerad över hur bra när- och normalavståndskamera det var.

På något sätt behövde jag stilla besvikelsen över att den betydligt dyrare kameran, än min föregående Lumix TZ70 med inbyggd 30x optisk zoom, som tar fantastiska bilder som inzommats från ganska långa avstånd, hade ett undermåligt objektiv.

Det blev jag varse ganska omgående, vilket blev ett minus i kanten. En fotograf eller kunnig på kameror hade naturligtvis genomskådat vad den tekniska beskrivningen berättade om objektivet, men det gjorde inte jag. Amatör.

Teknisk information med mm hit, förkortningar, fattningar (?) och siffror och komman dit, är rena hottentottskan för mig. Vad sägs om beskrivningar som innehåller… kromatisk aberration, vinjettering eller distorsion….och jag räknar mig till skaran som behärskar ett ganska omfattande ordförråd, även om jag inte använder en bråkdel till vardags. Självförtroendet får sig en tafs på fingern. (Värmländska för fingret)
Så.
Jag är den som får självlära och upptäcka saker; justera i efterhand och allt efter tillskansade erfarenheter, bakslag, svordomar, returer och tillkortakommanden.

Nå. Men i motsats till TZ70 så var objektiven utbytbara på GF7:an. Det gick alltså att kompensera. Och jag behövde ett teleobjektiv av något slag – att kunna zooma in rejäla avstånd.

Men hur dyrt skulle det bli? Objektiv är inte billiga! Och jag är inte rik! Jag är avbetalningstypen. Annars skulle jag inte ha råd med någonting alls, som jag så brinnande gärna vill ha.
Och till sådan glädje.
Man lever ju bara en gång och det enda man vet är att man lever här och nu. Man ska inte vänta. Nästa vecka kan det vara slut.

Nästa problem: hur skulle jag välja och veta vad som passade, och samtidigt hålla mig på en låg prisnivå?  Jag googlade i ett par veckor, frågade butiker – många ville återkomma eller hänvisade mig som ett problem någon annanstans. De kunde alltså inte själva tillräckligt för rekommendera. Eller skräcken: det existerade inget objektiv att uppbringa till den här kameran med mina krav?

Panasonic AF 45-150/4,0-5,6 G Vario HD ASPH MEGA O.I.S
Så långt kom jag. Jag började också förstå att det var ett objektiv som inte fanns i lager, tagit slut och inte skulle tas in igen…bla bla bla. Eller var i fel färg.
Ja, jag vet – jag är hopplös. Jag ville ha ett objektiv i silver, inte svart. Kameran är brun och silver, nämligen.

“Tack vare det ultrakompakta och lätta formatet är det inga problem att ta med objektivet på resan.
Det har ett flexibelt zoomområde på 45-150mm (motsvarande 90-300mm i 35mm formatet) och är lämpligt för imponerande telefotobilder av sport eller djur som är fysiskt svårt att komma nära. “

Kommentar: motsvarande 90-300mm i 35mm formatet…..jaså ni, det säger mig inte ett skit! Kan ingen rent ut skriva vilket avstånd den klarar av att zooma in och ta tydliga bilder på?

“Med 12 linselement i nio grupper, 1 UHR-lins (Ultra High Refractive Index) och 2 asfäriska linser uppnås en jämn bildåtergivning från centrum till hörnen. Ger hög optisk prestanda medan den kompakta storleken behålls. En innesluten stegmotor gör fokuseringen smidig och tyst när den används både vid fotografering och filminspelning. ” (Standardbeskrivning överallt, sannolikt Panasonics)

Tomas Lövgren på Cyberfoto recenserar:
“Slutsats

Jag är faktiskt riktigt imponerad. En sådan här billig och smidig optik ska inte kunna ge dessa bildresultat. Vad jag har hört tidigare så skulle Olympus 40-150 ligga ett millisnäpp skarpare än detta objektiv, men det var faktiskt tvärtom. De objektiv jag jämfört så är Pansonic 45-150 avsevärt skarpare. Jag kan inte annat än att ge detta överraskande skarpa objektiv betyget: Toppklass!”

Det låter ju förnämligt, allt detta.
Men billigt? Det får man nog bedöma sanningshalten i efter sin plånboksstorlek.  På de flesta ställen kostar objektivet mellan 2700 -2800 -3.300kr (utjämnade kronor),  och där jag fann mitt, på japanphoto, kostade det 2.209 kr.
Fortfarande satans dyrt – det är ju en hel kamera för mig – men det var det billigaste jag kunde se att det såldes för, någonstans. Ja, som stod i min makt att finna, i alla fall.

Nu sitter jag och väntar på objektivet som jag fann (jodå, i silver) hos Japanphoto, därifrån jag beställde min snygga feminina kameraväska. Det är bara att hålla tummarna för att jag köpt rätt objektiv, ett som passar. Att jag klarat av att bedöma åtminstone det.

Jag surfade in på säljsidan igen för att läsa om objektivet, för att se om jag förbisett något,  och möttes då av: Inte i lager.

Panasonic G Vario
Jag måtte ha fått det sista de hade. För min är på väg, har jag leveransbesked om.


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>