Andra bullar!

20 september, 2017 AlbumBloggenDiverseFoton  2 kommentarer

Facebooktwittermail

Mitt livs första bullbak

Detta är mitt livs första bullbak! Jag provade en gång i tonåren, vilket blev ett misslyckande bortom värsta förtvivlan som bara kunde kastas i soptunnan. Efter det vägrade jag baka.
Försökte i vuxen ålder baka lantbröd, och det är klart: ger man sig på en av de knepigaste sorternas bröd, så får man räkna med fiasko. Tappade alltså sugen igen.

En av sockerkakorna

Har aldrig blivit av att jag bakat ”kaffebröd” eftersom jag nästan aldrig äter det, men nu var det dags. I två dygn har jag värmt upp med att baka sockerkakor, så nu var det alltså kanelbulle-tajm. Blev skitlyckat! Det enda jag bröt mot i originalreceptet var att ha även en matsked vaniljsocker i både fyllning och deg.

Det blev användning för min Ernst-mortel för första gången. Det var kardemummakärnor som mortlades, så det lät som ett kvarnhjul dog igång i köket.

Gubben som jobbar utomhus nu, och lägger sig tidigt, kom upp – yrvaken.
– Du väcker mig, påpekade han förebrående. Vad håller du på med?
– Mortlar kardemumma.
Det var mjöl överallt.
Han himlade med ögonen, vände på tröskeln och hasade tillbaka uppför trapporna igen.

Här är mitt recept.

30–40 bullar (varierar efter vald storlek)

50 g jäst (jag använd torrjäst)
6 dl mjölk, fingervarm
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade 
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
16–17 dl vetemjöl

Fyllning
ca 100 g smör, rumsvarmt
1 dl  florsocker
1 msk vaniljsocker

1–2 msk kanel

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Ugn 250 grader
Jäsning 50 min
Gräddning 8-9 min per plåt (smörpapper i botten)

Det fanns ingen beskrivning på receptet hur man skulle göra, så jag improviserade och delade den jästa degen på mitten och kavlade ut varje del till ½ cm tunna fyrkanter.
1 del: denna bredde jag ut fyllningen på till ett någotsånär jämt lager. Sedan vek jag fyrkanten dubbel så de fyllningsbredda sidorna hamnade mot varandra. Jag kalvade lätt ihop sidorna något. (Skär bort ojämna kanter, om du vill, eller gör fantasibullar av dem.)

Därefter skar jag lodräta remsor, ca 2 cm breda, längs efter den längsta sidan. Det blev ca 19-20 remsor. Varje remsa rullade jag ihop emot mig, till en bulle, och lade på plåten.

Likadant med andra degdelen, givetvis.   En degdel räckte till en plåt.

Knåda ihop blandningen i en bytta, vält ut den på mjölat bakunderlag och knåda ihop den tills den blir mjuk och smidig. Knåda ut den i en jämntjock stubbe, lägg över en handduk och låt jäsa under en kökshandduk 50 min.

 

 

 

 

 

 

Nu kavlar du ut degen som jag beskrivit,  lägger på fyllningen: rumsvarmt smör, kanel, florsocker och lite vaniljsocker. Rör ihop till den tjock smet.

 

 

 

 

 

 

Efter att fyllningen är påstruken, viker du den utkavlade degen dubbel och efterkavlar ut den lätt. Sedan skär du remsor och rullar dem mot dig.
Observera att mina naglar inte är skitiga, det är kanel!

 

 

 

 

 

 

 

Sedan lägger du bara rullarna på en plåt och stryker dem med vispat ägg och strör på pärlsocker.

 

 

Efter ca 8 minuter i 250 grader (inte varmluftsvärme, bara vanlig värme) tar du ut bullarna och lägger dem på avsvalning under handduk.
Ät dem, frys in i påsar, ge bort, eller släng dem – vad du vill.
De är i alla fall klara.


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail
Tags:  ,

2 kommentarer till Andra bullar!

  • Jimmy Edkvist  säger:

    Mums.. De Såg Goda Ut 🙂

  • Victoria Wärmler  säger:

    Ja, nu får du sätta igång och baka!
    🙂

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>