“Alla har sitt kors att bära”

5 maj, 2016 BloggenHälsaJag tycker  Inga kommentarer än

Facebooktwittermail

soft8zSå kom till slut beskedet som jag befarade, efter ryggmärgsprovet. Jag har med 99% säkerhet MS. Innan diagnosen fastställs så ska en ny magnetröntgen tas i höst. Jag vet egentligen inte vad den ska visa/inte visa, som den inte redan visat?
Frånsett förslitningar i nacken, som inte har ett dugg med den här saken att göra, så fann man “prickar” i den vita hjärnsubstansen. Inte många, inte stora, men de fanns där.

I och med att ryggmärgsprovet påvisade inflammation i nervsystemet, i kombination med dessa “prickar” – och givetvis med utgångspunkt från mina symptom och sjukhistoria – så kunde slutsatsen dras, att prickarna var så kallade ärr efter tidigare inflammationer. Eller skov.

Beskedet kom igår.

Idag, när jag varit på skyttetävlingar mellan 8:30 och 16:30, så fick jag domningar och “strömförande pirrningar” i flera kroppsdelar på höger sida. Haka, käke, baksidan av armen och baksidan av benet och ner under foten.
Det gick över efter ett par timmar, den här gången.  Vi tror att sjukdomen debuterade med den vänstersidiga ansiktsförlamningen som jag hade i c:a 4 månader 2009.

Hjärnan och ryggmärgen påverkas, det centrala nervsystemet, av MS (Multipel Skleros). Det som händer är att det uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna. Detta i sin tur gör att de impulser som måste fram för att det centrala nervsystemet ska fungera, inte gör det.  Vanligast är problem med känsel, balans, synen och att man har känselbortfall.
Vissa får många MS symtom, andra får några få. Vissa får mer allvarliga MS symtom, andra får lindriga. En del har symtom som håller i sig längre perioder, hos andra kommer och går symtomen.

Vilka symtom finns det?

Det som avgör vilka symtom en individ får är beroende av vilken del av det centrala nervsystemet som drabbas. Symtomen är oftast övergående, och den som drabbas blir som regel helt återställd efter det första skovet. Trots att man kan vara helt symtomfri mellan skoven vet man numera att sjukdomen kan vara ständigt aktiv under ytan. Inte sällan har sjukdomen startat en tid innan man upplevt sina första  symtom, som exempelvis:

  • Trötthet – Du kan känna dig trött och orkeslös
  • Domningar – Du kan uppleva domningar och stickningar i olika delar av kroppen
  • Balansproblem – Du kan tappa balansen eller känna dig ostadig, detta är ett vanligt tidigt MS symtom
  • Kronisk smärta – Många som lever med MS upplever någon form av smärta
  • Stela muskler, besvär med att gå – Rörlighetsproblem är det vanligaste MS symtomet
  • Spasticitet – Dina muskler kan dra ihop sig i kramp, vilket kan vara smärtsamt och göra det svårt för dig att röra dig
  • Depression – Stressen med att ha en kronisk sjukdom som MS kan leda till depression. Det är viktigt att om du upplever symtom på depression, kontaktar din läkare.
  • Synrubbningar – Dimsyn eller synrubbningar kan vara ett debutsymtom vid MS. Det orsakas av en inflammation i synnerven. Synen normaliseras dock vanligen efter 8-10 veckor.

 

Louise Hoffsten har MS.


“Den utlösande faktorn var en upprivande händelse i privatlivet. Symtomen var känselbortfall, balansrubbningar och en underlig upplevelse av att gå som på luft.

“Alla har sitt kors att bära”


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail
Tags:  

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>