Absolut livsfarlig ugn!

25 oktober, 2017 BloggenDiverse  2 kommentarer

Facebooktwittermail

Min önskespis

Visst är det underbart när ens vitvaror ballar ur? När man verkligen inte har budget för en ny; just då händer det.
Det är alltså inte spisen på bilden som är problemet, utan det är den – Gorenje – jag vill ha istället!

Min ugn (Cylinda) har nämligen fått spader. Den har börjat brinna två gånger i rad -flammor har slagit upp ur ugnens botten! – och det har varit med änglavakt som jag inte (som brukligt) har satt äggklockan på ringning och gått och lagt mig, utan funnits närvarande i köket. Hade jag gått och lagt mig, så hade jag kanske inte suttit här nu. Hela huset kunde ha brunnit ner!

Trodde det var ren synvilla när jag såg flackande sken när jag gick förbi ugnsluckan. Paniken grep tag i mig när jag såg att både bakpapper och folie stod i ljusan låga där inne. Hur är det möjligt att grillfolie fattar eld?

Nu vet jag inte vad alla de tekniska mojängerna heter, men det finns väl någon sorts termostat som slår av och på och reglerar värmen i en ugn, men som måste ha fått ett överslag som heter duga i min spis.
Det här förklarar väl också varför det inte är några som helst tidsangivelser på recepten som verkar stämma. Min spis håller inte rätt värme, helt enkelt.  Inte bara det, den skiftar värme godtyckligt fram och tillbaka. Finns ju inte ett enda bröd som överlever det. Även om du ställer den på bara 50 grader så är den glödhet, har maxvärme, efter en timme. Jag tror inte ens den stannar vid 250 grader utan överhettar.
När det här hände, så var jag desperat: skulle hela det nyrenoverade köket sota igen nu? Det hela gick bra, fast några mattor fick offras när allt som tagit eld skulle ut ur ugnen. Sotflagor!

Bakplåtarna slår sig och vrider sig, och har gjort från början, så jag har mina aningar om att min gamla spis är ett skitmärke med begränsad levnadstid. Den är snart inne på 4:e året.  Det var bättre kvalitet på allting, förr i tiden! En spis hade nästan en mänsklig livslängd, den funkade i alla fall.

Nu har jag alltså spanat in en ny, som skulle passa gruvligt bra i mitt kök. Min nya micro ser i princip likadan ut så jag misstänker att den kommer ur samma serie.


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

2 kommentarer till Absolut livsfarlig ugn!

 • Jan Andersson  säger:

  Om du har grillfolie direkt på bottnen i en elektrisk ugn så får du ingen vidare undervärme upp till bakverket, folien reflekterar tillbaka värmen. Men det blir fasansfullt varmt mellan folien och ugnsbotten, och därför kan fett och matrester ta eld. Vi råkade ut för exakt samma sak när vi var unga och skulle grilla i ugnen. Vi la en folie i botten för att det skulle vara lättare att göra rent. Efter en stund brann det ganska ordentligt.

  • Victoria Wärmler  säger:

   Kan förstå det, men som jag skriver: även om jag ställer den på bara 50 grader så är den glödhet, har maxvärme, efter en timme. Jag tror inte ens den stannar vid 250 grader utan överhettar.
   Folie har jag haft runt formar (eller över gratänger) när de står på ugnsgaller. Inte direkt på bottnen.
   Det är fel på spisen, helt enkelt.

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>