Naturens under

15 juli, 2017 AlbumFotonNatur  2 kommentarer

Facebooktwittermail

Blå maskara.

 

Nu har jag beställt  ett teleobjektiv till min ena Panasonic Lumix DCM G7, som jag för övrigt trivs skitbra med, med fattningen Micro Four Thirds System. Olympus och Panasonic har många “gemensamma” objektiv med samma fattning, eller “skruva-på-mekanism”, som jag själv säger.
Jag är värdelös på att komma ihåg olika beteckningar och fotovärldens alla termer och vad de står för. Varför kan man helt enkelt inte skriva: “objektivet är skitbra på långa avstånd (antal meter) men funkar bäst i dagsljus”? Men det gör man inte, utan det är en radda förkortningar och siffror där ingenting skrivs i klartext och som ingen simpel kåsör i mjukisbyxor begriper sig på.

Olympus M.ZUIKO Digital 75-300/4.8-6.7 ED II     Det första lär stå för antal meter och det andra för ljusstyrkan, eller nåt. Det sista har jag ingen aning om.

Jag köpte mitt där det höll (vad jag kunde komma fram till) lägst pris: 4690 kr inklusive UV-filter. Jag har redan UV-filter, men inte i rätt storlek för det objektivet. (Sådana där detaljer retar mig, förstås.)

En nära vän, som är fotograf, menade att jag (med intresse för naturfotografi) “måste” köpa objektiv med hög ljusstyrka (2,8-4) och då ligger de i svindyrklassen; uppemot 30.000! Men den prisklassen är ju en ren utopi, om man nu inte har fotografi som yrke och tjänar pengar på det, eller på andra sätt har stark ekonomi.

Det här Olympus-objektivet har ljusstyrkan 4,8-6,7 och ska med bättre-vetande-mått-mätt vara dåligt för mina ändamål. Säger min vän, fotografen. Det känns inte som han står på min sida, ekonomiskt.
Det kräver i princip fullt dagsljus och ska vara värdelöst för sämre ljusförhållanden, vilket man ju tyvärr brottas rätt mycket med i naturen.
Eftersom jag är i trotsåldern, fortfarande, så tror jag att han har fel. Det ser jag ju på prislappen, att han har. Naturlivet får väl bjuda till och gå halva vägen, det vill säga: ställa sig på bra avstånd och i bra ljus. Och stå stilla.

 

 

Även blinda hönor kan hitta guldkorn, vet jag av erfarenhet, så jag kör mitt fotograferande efter principen “går det så går det, och går det inte, så kvittar det.”  Åtminstone tills jag tjänar bra med pengar, och den tiden är väl förbi.  Jag får väl helt enkelt jobba mer med att ta tid på mig och försöka överlista nackdelarna, så de jobbar för mig istället för emot.

Jag menar naturligtvis; ett bättre objektiv kan i alla fall inte ge mig sämre förutsättningar än de jag redan har, och bilderna nedan vinner kanske inga priser – men duger.  Eller?
Dessutom ska man kanske inte lyssna för mycket på erfarna fotografer, av andra skäl, än ekonomiska. De har nämligen ett annat tänk.  Jag plåtar för min egen tillfredsställes skull, även om jag tillhör A-kategorin som vill vara bäst på allting jag företar mig, medan riktiga fotografer plåtar för andras och kanske för uppdragsgivarens skull.

Men jag är inte bäst. (Jag vet att det är svårt att tro. ;- ) ) Jag behöver inte vara det, heller. Ingen har de förväntningarna på mig, utom jag själv, och det är något jag måste lägga av med.

 

 

Det är ur det perspektivet man ska se mina bilder: tagna av en ivrig jävel som inte har en aning om vad brännvidder och bländartal är.

 


Stöd gärna bloggen med en gåva.:
PayPal: victoria@sockerbitar.se
Swish: 070 22 00 447

© Privata bilder är upphovsrättsskyddade och förbjudna att publicera utan mitt samtycke.
Facebooktwittermail

2 kommentarer till Naturens under

 • Edward  säger:

  Mascara-bilden fick mig att tänka på när min fru var hos optikern.
  Synen var inte alls bra.
  Dagen därpå ringde optikern för att boka ett återbesök.
  Kunden, som kom efter min fru, verkade ha samma synfel.
  Optikern ville att min fru skulle komma osminkad.
  Mascaran hade kladdat ner apparaturen.
  Vid återbesöket var synen genast mycket bättre.

  Dina bilder är verkligen läckra.
  Du kan nog fortsätta att strunta i brännvidder och bländartal,
  det är kompositionen som är det viktiga.

 • Victoria Wärmler  säger:

  – Där ser du! Smink är ett fördärv. 🙂

Lämna kommentar

Du kan använda följande HTML taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>